Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Němečtí kolegové navštívili jihočeské hasiče, hlavním tématem rozhovorů byla přeshraniční spolupráce

Na pátek 13. května byla naplánována návštěva vedení hasičů okresu Freyung-Grafenau u HZS Jihočeského kraje. Návštěvu zorganizoval ředitel územního odboru Prachatice plk. Ing. Milan Raba.

Němečtí a čeští hasiči se poprvé potkali na cvičení Šumava 2014, kam byli hasiči z Freyungu pozváni jako pozorovatelé. Na cvičení byla poprvé navázána spolupráce, která pokračuje dodnes. V loňském dubnu navštívili hasiči z Prachatic Freyung a nově vybudované sídlo operačního střediska v Pasově. Dnes přijeli němečtí kolegové do Jižních Čech.

První zastávka skupiny 13 hasičů byla v Prachaticích, kde byla připravena prohlídka stanice. Následoval přesun na krajské ředitelství HZS Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Zde němečtí hasiči nejprve navštívili Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje a poté bylo vedení hasičů přijato krajským ředitelem HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomírem Burešem.

Hlavním tématem rozhovorů byla přeshraniční spolupráce, postup při vyžádání jednotek při výpomoci u mimořádných událostí a především mezinárodní cvičení plánované na rok 2017. Návštěvu v Českých Budějovicích kolegové z Německa ukončili prohlídkou českobudějovické stanice a výjezdové techniky.

Ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš k návštěvě německých kolegů řekl:

Jsem rád, že se naše spolupráce rozvíjí. Je dobře, že se potkáváme na stanicích a operačních střediscích. Hlavní ale pro naši spolupráci budou cvičení, kde se doopravdy ukáže, že umíme spolu pracovat a hasit.

Sdílet