Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Březen ve Školním výcvikovém zařízení Frýdek Místek byl ve znamení Intergrovaného záchranného systému

Měsíc březen by se dal nazvat měsícem IZS, protože se v Školním výcvikovém zařízení, středisko Frýdek Místek, sešla podstatná část složek IZS. A to hned v několika kurzech a IMZech.

První březnový týden patřil praktickému kurzu „Nebezpečné látky“. Jak už jsme informovali dříve, jedná se o kurz modelových situací s minimem teorie a maximem praxe. Tohoto kurzu se vždy zůčastňují hasiči na pozicích velitelů, techniků chemické služby a operačních důstojníků, a to konkrtétně z jednoho, maximálne dvou krajů.

Tentokrát to byly kraje Moravskoslezský a Zlínský. Dokonce pro velký zájem byl přizván příslušník ze Středočeského kraje, který mezi „moraváky“ velmi dobře zapadl.

Celý týden se procvičovaly „modelovky“ s různými náměty, denně vždy proběhlo několik menších námětových situací, kdy se střídalo družstvo z MSK s družstvem ze ZLK, a v odpoledních hodinách byla pro účastníky kurzu nasimulovaná velká modelová situace, kde zasahovaly oba kraje současně. Námětem byla například dopravní nehoda autobusu a cisterny, převážející chemickou látku anilín.

U této modelovky vypomohl kurz NOV, který v počtu 25 osob simuloval zraněné osoby z autobusu, a "zahráli " si věrohodně na fanoušky fotbalového klubu. V tomto praktickém kurzu netrénovali pouze hasiči, ale také příslušníci PČR, konkrétně Speciální pořádkové jednotky (SPJ) v počtu 4 osob.

Dalšími účastníky kurzu byli 4 kolegové z AČR, konkrétně příslušníci ženijního praporu Olomouc a Bechyně. Zapojením dalších složek získává tento kurz na originalitě a hlavně na reálnosti. Všechny modelové situace vycházejí ze skutečných zásahů.


Druhý březnový týden patřil výcvikům, které byly zrealizovány pro kolegy příslušníky AČR, konkrétně pro příslušníky záchranných dekontaminačních čet a záchranného hasičského družstva z ženijního praporu Olomouc a Bechyně v podřízenosti 15. ženijního pluku v Bechyni, kteří se pravidelně 2× ročně účastní v našem středisku třídenních instruktážně-metodických zaměstnání.

Pokaždé je tématem speciální chemie nebezpečných látek (CBRNE), kdy vojáci zasahují se svou technikou. Letos bulo připravenoi v rámci IMZu večerní cvičení na Olešné, kdy museli hasiči v neznámém prostoru ve speciálních protichemických oblecích zasahovat na únik nebezpečných látek.

V rámci tohoto cvičení také vyhledávají zdroje záření detekční technikou, kterou běžně používají v praxi. V závěru třetího dne byla pro ně přichystaná přednáška, kterou vedl kolega příslušník Speciální pořádkové jednotky, kdy kolegy z AČR informoval o práci SPJ.


Rádi bychom poděkovali všem zůčastněným příslušníkům, kteří se velmi poctivě a důsledně zapojili do všech činností. Také velké díky všem, kteří tyto akce připravili, ať už z řad lektorů všech středisek ŠVZ, IOO Lázně Bohdaneč a také externistů a figurantů.

Moc děkujeme přednášejícím všech složek IZS. Budeme velmi rádi pokračovat v této práci, a stmelovat všechny složky při naší společné činnosti,

řekla kpt. Ing. Petra Kadlec Linhartová


Třetí březnový týden se uskutečnil týdenní specializační kurz „Radiační ochrana“, který byl tentokrát přizpůsoben potřebám kolegů z Generálního ředitelství cel -Celní správy ČR. Tito vybraní příslušníci (32 osob z celé ČR) jsou součástí celostátní Radiační monitorovací sítě (RMS), kterou zajišťuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

V tomto kurzu bylo 16 příslušníků GŘ Cel proškoleno na podzim 2015 a dalších 16 osob právě v březnu tohoto roku.

Součástí kurzu bylo velké cvičení osmi dvojic se speciální mobilní technikou podle mapových podkladů mimo areál ŠVZ středisko Frýdek Místek, kdy kolegové nacvičovali možné záchyty zdrojů ionizujícího záření, prováděli pojezdová měření a v terénu odebírali vzorky půdy, vody a vegetace.

Naučili se zpracovat dokumentaci pro SÚJB a společně s kolegy-lektory z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč si zopakovali vyhodnocení pojezdových měření a zasílání naměřených hodnot do centra Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Součástí kurzu byla také přednáška kolegy pyrotechnika z PČR Frýdek Místek, který velmi zajímavým způsobem představil práci této služby.

kpt. Ing. Petra Kadlec Linhartová
Sdílet