Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MČR složek IZS kynologů záchranářů 2008

O víkendu 12.-14.září proběhlo v Praze Mistrovství České republiky složek IZS kynologů záchranářů pro rok 2008. Pořadatelství se ujala Městská policie Praha, samotné soutěže proběhly v demolici na Rohanském ostrově („sutiny") a v Klánovicích („plochy"), kde bylo i zázemí celé soutěže.

3. Horská služba ČR – Maxa Vlastimil – p.ERIK, Fajt Tomáš – p.BADY, 1800 b.

I díky nepříliš veřejné propagaci se naše redakce zúčastnila až sobotního programu, o pátečním nočním programu jsme bohužel nevěděli. Vzhledem k poměrně velké vzdálenosti obou míst jsme se zúčastnili té fotogeničtější části soutěže, kterou je vyhledávání osob v sutinách, plošné vyhledávání probíhá v zarostlém terénu, kde se toho příliš mnoho vyfotit nedá.

Soutěže se zúčastnilo celkem devět týmů se dvěma psy, vždy jeden pracoval v „sutinách" a druhý na „ploše".

Modelový terén „sutiny" byl vytvořen v demolici na Rohanském ostrově, scénář byl stanoven jako výbuch plynu, při kterém bylo v budově devět osob, z nichž čtyři se podařilo nalézt, úkolem pro psy bylo nalézt pět zbývajících zasypaných osob. Podmínky byly navíc ztíženy probíhajícím požárem. Vyhledávání bylo pro někoho úspěšnější, pro někoho méně, pejskové však většinou obstáli.

Soutěže se zúčastnily týmy Horské služby, Městské policie Praha, Policie ČR, SH ČMS, Českého Červeného kříže, Armády ČR, Svazu záchranných brigád kynologů ČR a Kynologické záchranné jednotky ČR.

V hodnocení jednotlivců dopadlo hodnocení následovně, v případě rovnosti bodů rozhodoval lepší čas:

„Plochy":

1. Fajt Tomáš, pes BADY, Horská služba ČR, 1100 bodů
2. nprap.Hartl Jaroslav, pes QUIRIN, Policie ČR, 1100 bodů
3. Martínková Jana, fena ANETA, SH ČMS, 1000 bodů

„Sutiny":

1. Vokřálová Milena, pes OMAR, Městská Policie Praha, 900 bodů
2. rtm.Švancara Jiří, fena ANNET, Armáda ČR, 900 bodů
3. prap.Liška Petr, pes IRO, Policie ČR, 900 bodů

Soutěž družstev:

1. Policie ČR – prap.Liška Petr – p.IRO, nprap.Hartl Jaroslav, p.QUIRIN, 2000 b.
2. Městská Policie Praha – Čeněk Miroslav – p.FORD, Vokřálová Milena – p.OMAR, 1900 b.
3. Horská služba ČR – Maxa Vlastimil – p.ERIK, Fajt Tomáš – p.BADY, 1800 b.

Závěrem bych rád poděkoval rozhodčím ppor.Petru Vodičkovi a mjr.Martinu Červenkovi za informace o průběhu soutěží a umožnění fotografování u disciplíny „Sutiny".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kynologičtí záchranáři městské policie na Mistrovství ČR úspěšní 

Nejlépe z celé republiky umějí hledat v sutinách psi městských strážníků z Prahy. Dokázali to ve dnech 12. a 13. září na Mistrovství České republiky Integrovaného záchranného systému v soutěži kynologických záchranářských jednotek. Psovodi i psi záchranné kynologické skupiny pražské městské policie si vedli velmi dobře, když v hledání v sutinách získali v jednotlivcích 1. místo, v hledání v plochách skončili na 4. pozici. Celkově se umístili v družstvech na 2. místě. 

„Městská policie hlavního města Prahy byla letos také pořadatelem mistrovství republiky. Úspěch našich záchranářů v konkurenci předních týmů z celé země těší o to víc, že záchranná kynologická skupina vznikla u městské policie teprve v říjnu 2004," informoval náměstek primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence bezpečnost v hlavním městě spadá.

Mistrovství ČR se zúčastnili zástupci celkem devíti organizací, konkrétně Armády ČR, Policie ČR, Horské služby ČR, Svazu záchranných brigád kynologů ČR, Kynologické záchranné jednotky ČR, Záchranné brigády kynologů Jihomoravského kraje, Českého Červeného kříže, Svazu dobrovolných hasičů Čech a Moravy a Městské policie hlavního města Prahy.

Při mistrovství republiky se soutěží ve dvou kategoriích, které jsou navíc rozděleny na denní a noční část. Kategorie první spočívá v tom, že se psi snaží najít hledaný cíl v sutinách, které simulují podmínky rozvalin domů například po zemětřesení. Za městskou policii se v této části soutěže zúčastnila psovodka Milena Vokřálová s pět a půl roku starým psem Omarem. Získali společně 900 bodů a dosáhli celkového času 31,38 minut, což nakonec znamenalo konečnou první příčku. Na druhém místě se umístili záchranáři z Armády ČR, na třetím Policie ČR.

Ve druhé kategorii, kdy psi vyhledávají cíl na ploše, čili v otevřeném terénu, reprezentoval pražskou městskou policii psovod Miloslav Čeněk se psem Fordem. Ti získali čtvrté místo, když na prvním skončili zástupci Horské služby ČR, na druhém Policie ČR a na třetím Svaz dobrovolných hasičů Čech a Moravy.

Výsledky obou kategorií se nakonec sčítají pro soutěž družstev a v konečném zúčtování získala záchranná kynologická skupina Městské policie hlavního města Prahy 2. místo.

Základní složkou útvaru psovodů MP je hlídková služba, která úspěšně působí již 16 let po celém území metropole. Je v ní 16 psů, z nichž 13 je pro tuto činnost atestováno. „Můžeme je nasadit kdekoliv na území hlavního města proti páchání trestné činnosti i jako podpůrný donucovací prostředek ve prospěch strážníků na ulici. Je samozřejmé, že mají schopnosti zasáhnout proti nebezpečné osobě, zklidnit agresivní fanoušky při sportovním utkání nebo zakročit proti neovladatelnému davu, který ničí veřejný majetek," uvedl ředitel Městské policie hlavního města Prahy Vladimír Kotrouš. Záchranná kynologická skupina, která se z tohoto útvaru vyčlenila, je v současnosti již specializovaným týmem. Je v ní 6 psovodů a 7 psů. Tři psi mají atestaci na hledání v sutinách i na plochách, jeden na sutiny a jeden na plochy. Dva psi jsou momentálně ve výcviku. Pro zvířata není problém ani nasazení v horském terénu, protože se pravidelně účastní kurzů Horské služby. Tři členové skupiny jsou připraveni k mezinárodním záchranným operacím a pravidelně se zúčastňují cvičných zahraničních záchranných operací pod vedením Ministerstva vnitra Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Za dobu svého působení za sebou má více než třicet nasazení, při kterých vypátrala sedmnáct osob. Skupina zasahovala i při 15 dalších pátracích akcích, kdy je o pomoc požádala Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR.

„Záchranná kynologická skupina městské policie již mnohokrát osvědčila svou užitečnost a má na svém kontě i několik zachráněných lidských životů. Teď znovu přesvědčila o své profesionální úrovni a připravenosti a znovu potvrdila, že si podporu, kterou jí město věnuje, plně zaslouží," uzavřel náměstek Blažek.

TZ: MHMP

Hynek Obroučka
F
oto Kamila Drábková

Sdílet