Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár stodoly v obci Švihov na Rakovnicku

K požáru stodoly do obce Švihov na Rakovnicku vyjížděla 1 profesionální a 3 doborovolné jednotky hasičů v neděli 14. září 2008 v 13:47 hodin. Požár stodoly byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen v 13:47 hodin.

K požáru stodoly do obce Švihov na Rakovnicku vyjížděla 1 profesionální a 3 doborovolné jednotky hasičů v neděli 14. září 2008 v 13:47 hodin. Požár stodoly byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen v 13:47 hodin.

Na místo byla vyslána stanice Rakovník s CAS 24 Scania, CAS 32 T815 a automobilovým žebříkem AZ 30 a jednotky sborů doborovolných hasičů obcí Kněževes, Jesenice a Kolešovice s technikou 3 x CAS 24 Š706 RTHP. Jako záloha na stanici Rakovník byla vyslána jednotka SDH Lužná.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár stodoly, ve které byla zřízena a plně vybavena truhlářská dílna. Požárem byl zasažen celý vnitřní prostor a převážná část střešní konstrukce. Jednotky zahájily hasební zásah 3 proudy C v dýchací technice. Těmito silami a prostředky byla v 14:34 hodin provedena lokalizace požáru.

Následně zasahující hasiči provedli rozebrání hořlavých konstrukcí za účelem dohašení veškerých ohnisek a stržení jedné ze štítových zdí, která hrozila destrukcí. Konečná likvidace požáru byla provedena v 16:01 hodin.

Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel hasičů určil nedodržení bezpečnostních předpisů při práci s úhlovou bruskou.

Požárem vznikla škoda 1 milion korun, ve výši škody hrají značnou roli zničené dřevoobráběcí stroje. Hasiči uchránili hodnoty za cca 500.000,– Kč.

autor mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů


-swo-

Sdílet