Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hospital Kuks je na případný požár dobře připraven, v pondělí proběhlo cvičení jednotek požární ochrany

V pondělí 16. 5. 2016 se během odpoledne v areálu Hospitalu Kuks konalo prověřovací cvičení jednotek požární ochrany Královéhradeckého kraje. Jednalo se o fiktivní požár zahradního domku.

Cvičení se zúčastnily jednotky profesionálních hasičů z Jaroměře a Dvora Králové nad Labem spolu s dobrovolnými hasiči z Jaroměře, Kuksu a Hajnice. Samozřejmostí byla také přítomnost kastelána Kuksu.

Čidlo elektrické požární signalizace (EPS) „detekovalo požár“ v zahradním domku v 16:00 a pro objekt byl vyhlášen požární poplach na pult centralizované ochrany na Krajském operačním středisku v Hradci Králové. Na místo bylo ihned povoláno pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

O události byla také informována zdravotnická záchranná služba a Policie České republiky, která však s ohledem na charakter cviční nebyla na místo vyslána.

Během několika málo minut se hasiči dostavili na místo zásahu. Nejprve získali z klíčového trezoru požární ochrany klíč k otevření zahradní brány a následně k otevření zasaženého objektu. Hasiči v dýchací technice rozvinuli jeden útočný proud k likvidaci požáru.

Pro doplňování automobilových cisteren byla zřízena dvě odběrní místa, první bylo v zahraně areálu Hospitalu, kde jednotky využily podzemní požární nádrž, a druhé bylo zřízeno v obci Kuks na řece Labi. Po odčerpání určitého množství vody jednotky započaly s balením materiálu. Po 17. h bylo cvičení ukončeno a hasiči se vrátili zpět na své stanice.

Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost jednotek požární ochrany, jejich organizační, technickou a odbornou připravenost. Dále taktickou připravenost velitelů a úroveň součinnosti zasahujících jednotek. Důležitou součástí bylo také prověření vydatnosti zdroje požární vody z podzemní požární nádrže při čerpání přes sací potrubí.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet