Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič dodávky nepřežil střet s kamionem u Frýdlantu nad Ostravicí, z vozu ho vyprošťovali hasiči

Nehoda slovenského MANu s nákladem osmi tun chladičů do aut s dodávkovým automobilem Volkswagen Transporter se stala v úterý před sedmou hodinou večerní ve Frýdlantu nad Ostravicí. Obě vozidla skončila mimo silnici – dodávka na boku, MAN přední částí prorazil zábradlí na okraji mostu (zničeno 6 metrů) a visel dolů ze svahu, návěs zůstal na silnici.

Na místo nehody vyjely postupně dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – nejprve ze stanic Frýdek-Místek a později zmíněná těžká technika ze stanice Ostrava-Zábřeh, rovněž jednotka dobrovolných hasičů Frýdlant nad Ostravicí.

Hasiči likvidovali únik provozních kapalin z obou havarovaných vozidel (nafta, olej) pomocí nasákavého sorbentu a povedlo se jim zabránit úniku do řeky Čeladenky, která se po pár stech metrech od místa nehody vlévá do Ostravice.

Řidiče VW Transporter (24 let) vyprostili hasiči zadními dveřmi bez použití hydraulických nástrojů a předali ZZS MSK. Ten ale nehodu nepřežil. Zraněného řidiče kamionu (36 let), který zůstal při vědomí a komunikoval, odvezla sanitka do nemocnice.

Po zdokumentování nehody Policií ČR přijel Bizon, jeřáb a pojízdná dílna. Kamion zvedal a posouval na silnici jeřáb, Bizon tento úkon jistil a pak potahoval. Po úspěšném vytažení, které zabralo hasičům a jejich strojům více než hodinu, byla celá souprava umístěna mimo silnici,a by nepřekážela provozu.

Jeřáb ještě stačil dodávku VW naložit na vozidlo soukromé odtahové služby. Na likvidaci kontaminované zeminy byla povolána firma Ekoaqua.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet