Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a zaměstnanci sýpky zachraňovali v Heralticích na Opavsku muže zasypaného obilím

Minimálně 20 minut zachraňovali v úterý 17. 5. 2016 kolem poledne dobrovolní a profesionální hasiči se zdejšími zaměstnanci čtyřiašedesáti­letého muže ze sýpky ve Velkých Heralticích (okres Opava), který se při práci propadl hluboko do obilí a byl zřejmě navíc zraněn na hlavě kusem neočekávaně odpadlé desky. Používali k jeho záchraně a úspěšnému vytažení jak lopaty a sílu svých paží, tak speciální rouru na odsávání obilí.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě na sýpce informováno krátce před úterním polednem. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Opavě a jednotka dobrovolných hasičů z Velkých Heraltic, která byla na místě události jako první a pustila se do odhrabávání zasypaného muže lopatami, aby mohl dýchat.

Na pomoc přijeli profesionální hasiči z Opavy a také zaměstnanci, kteří odsávali zrní speciální rourou ven na valník.

V době našeho příjezdu byl pán se zraněnou hlavou v zrní asi po prsa, při vědomí, komunikoval. Na žádné větší poranění si nestěžoval, pouze na brnění v jedné dolní končetině. Po vytažení jsme jej předali zdravotnickým záchranářům,

uvedl velitel zásahu ze stanice HZS MSK v Opavě.

Zasahující lékař ZZS MSK u pacienta zjistil poranění obou dolních končetin. Postižený byl po prvotním odborném ošetření transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet