Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik prověřil připravenost kroměřížských profesionálních hasičů i jejich speciálního vybavení

Vyprošťování osob zaklíněných ve vracích havarovaných vozidel nebo uvězněných pod těžkými břemeny a ve strojních zařízeních, to jsou zásahy se kterými se profesionální hasiči běžně setkávají. U těchto událostí je důležitá rychlost zásahu, souhra zasahujících hasičů a dokonalé ovládání speciálních zařízení, která jsou součástí výbavy zásahových vozidel nebo speciálních technických kontejnerů.

Tyto typy zásahů jsou často námětem taktických a prověřovacích cvičení nebo směnových výcviků. Jeden takový výcvik absolvovali i profesionální hasiči směny „C“ze stanice Kroměříž.

V areálu kovošrotu byl připraven vrak vozidla se zaklíněnou figurínou, která nahradila zraněného řidiče a hned vedle litinová deska z obráběcího stroje o váze 6,5 tuny. Tu hasiči využili k výcviku se zvedacími vaky a hydraulickým zařízením. V druhé části výcviku nacvičovali postupy při vyproštění osoby z vraku vozidla. K tomu využili různých typů hydraulických vyprošťovacích zařízení, řetězů s háky a k zajištění bezpečnosti řidiče i zasahujících také zachytávače airbagů.

Tento výcvik nebyl zaměřen na rychlost a bezchybnost zásahu, ale na prověrku správnosti postupů a prověření možností používaného speciálního vybavení.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet