Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve vyprošťování z havarovaných vozidel nejlepší hasiči z Hradce Králové

Dnes, 16. září 2008, v 9 hodin se na parkovišti před Zimním stadionem v Hradci Králové, ulice Komenského, uskutečnila regionální soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Dnes, 16. září 2008, v 9 hodin se na parkovišti před Zimním stadionem v Hradci Králové, ulice Komenského, uskutečnila regionální soutěž ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Soutěže ve vyprošťování se účastnilo vždy jedno družstvo z každého územního odboru HZS Pardubického a Královéhradeckého kraje a družební HaZZ Banská Bystrica.

Úkolem čtyřčlenného týmu bylo rychlé a efektivní vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla za použití požární techniky a věcných prostředků požární ochrany a nářadí používaného v jednotkách požární ochrany a za použití taktických a odborných postupů dle současného poznání a předpisů. Součástí vyproštění zraněných osob bylo také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejich zranění, transport těchto zraněných osob na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby (ZZS) a jejich předání pracovníkům ZZS.

Hodnocení zásahu a vyproštění zraněných osob z havarovaného vozidla se provádělo ve třech oblastech, a to v oblasti taktiky, v oblasti techniky provedení zásahu a v oblasti první předlékařské pomoci.

Havarované vozidlo s jedním, případně dvěma figuranty se mohlo nacházet na kolech, na boku či na střeše a scénář mohl být doplněn o další vozidlo, popřípadě jinou překážku nebo jejich kombinaci. Zranění figurantů bude pro všechny soutěžící jednotné. Soutěžní družstva si před samotnou soutěží vylosovala pořadí, ve kterém soutěžila a k „pořadí“ byl přiřazen i „scénář“, to znamená postavení havarovaných vozidel.

A jaké je pořadí:

HZS Pardubického kraje
1. místo – HZS Pardubického kraje – ÚO Chrudim
2. místo – HZS Pardubického kraje – ÚO Svitavy
3. místo – HZS Pardubického kraje – stanice Pardubice

HZS Královéhradeckého kraje
1. místo – HZS Královéhradeckého kraje – stanice Hradec Králové
2. místo – HZS Královéhradeckého kraje – ÚO Náchod
3. místo – HZS Královéhradeckého kraje – ÚO Trutnov

Absolutním vítězem se stalo družstvo hasičů z Hradce Králové

Vítězové obou krajů postupují na Mistrovství České republiky ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se letos koná 25. září v Českých Budějovicích.

Foto: Ing. Pavel Bér – HZS Pardubického kraje
por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet