Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Boskovičtí hasiči obhájili prvenství v soutěži

Tým hasičů ze stanice v Boskovicích na Blanensku dnes zvítězil v krajské soutěži jednotek Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Tým hasičů ze stanice v Boskovicích na Blanensku dnes zvítězil v krajské soutěži jednotek Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel.

Čtvrtého ročníku soutěže se na Masarykově náměstí v Kyjově na Hodonínsku zúčastnilo šest čtyřčlenných týmů ze všech územního odborů HZS Jihomoravského kraje. Vítězný tým z Blanenska získal celkem 414 bodů a dosáhl nejlepších výsledků ve všech kritériích hodnocení. Druhé místo se ziskem 355 bodů obsadil tým hasičů z územního odboru HZS Znojmo, třetí místo se 341 body vybojoval tým územního odboru HZS Hodonín.

Diváci na Masarykově náměstí přes nepříznivé počasí sledovali velmi atraktivní klání, které náročně prověřilo znalosti a zručnost všech soutěžících. Na každý tým čekal zásah v některé z 16 modelových situací po havárii jednoho nebo dvou vozidel, která po nehodě stojí na kolech, jsou převrácená na střeše či na boku, nebo jde o dvě havarovaná auta zaklíněná v různých pozicích do sebe. Některé varianty počítaly také se situací, kdy je havarované auto zaklíněno o terénní či jinou překážku. Druh a rozsah nehody včetně polohy a zranění figuranta členové týmu podle pravidel soutěže předem neznali a dozvěděli se ho teprve při zahájení zásahu. Při vyprošťování zraněného z havarovaného vozidla hasiči používali hydraulické nůžky a další vyprošťovací nářadí a pomůcky. Součástí zásahu bylo rovněž zajištění havarovaného vozidla proti pohybu a požáru, rozhodčí hodnotili také poskytnutí první předlékařské pomoci zraněnému a jeho transport k vozidlu zdravotnické záchranné služby. U všech modelových situací se hasiči u figuranta zaklíněného ve vozidle setkali s podezřením na zranění páteře a problémy s dýcháním, jež patří k nejčastějším důsledkům dopravních nehod.

Na zásah včetně vyproštění zraněného měli hasiči časový limit 15 minut, za každých dalších 20 sekund dostávali jeden trestný bod. Dosažený čas byl ale pouze jedním z hodnotících kritérií. Úkolem týmu bylo bezpečné a efektivní vyproštění zraněného za použití požární techniky a věcných prostředků. Porotci proto sledovali také odbornou způsobilost soutěžících, znalosti taktických postupů a předpisů, dodržování zásad bezpečnosti práce, ohleduplnost ke zraněnému a praktické uplatnění zásad první pomoci.

Vítězný tým hasičů ze stanice v Boskovicích bude jihomoravské hasiče reprezentovat na 4. mistrovství republiky ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, které se uskuteční 25. září v Českých Budějovicích. Boskovičtí hasiči, kteří vyhráli všechny čtyři ročníky jihomoravské krajské soutěže, budou na jihu Čech obhajovat také prvenství z minulého mistrovství republiky.

Celkové výsledky soutěže:

1. tým územního odboru HZS Blansko 414 bodů
2. tým územního odboru HZS Znojmo 355 bodů
3. tým územního odboru HZS Hodonín 341 bodů
4. tým územního odboru HZS Vyškov 290 bodů
5. tým územního odboru HZS Břeclav 267 bodů
6. tým územního odboru HZS Brno 213 bodů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet