Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do krajského kola ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel postoupilo družstvo směny „B“ z centrální stanice Zlín

V areálu požární stanice Valašské Klobouky se uskutečnilo územní kolo soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel.

Do bojů o postup do krajského kola této náročné soutěže se pustila družstva profesionálních hasičů ze stanic Zlín, Slavičín, Otrokovice, Luhačovice a pořádající stanice Valašské Klobouky.

Každé soutěžní družstvo provedlo zásah na místě simulované dopravní nehody s vyproštěním zraněných osob. V době, kdy technická četa pod dozorem rozhodčích soutěže připravovala místo zásahu, byli hasiči daného soutěžního družstva mimo prostor soutěže, aby si nemohli připravovat scénář svého zásahu ( tento postup navozuje atmosféru skutečného zásahu, kdy mají vyslaní hasiči jen dílčí a mnohdy také nepřesné informace o situaci na místě události).

Krajské kolo soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel se uskuteční dne 8. září 2016 ve Valašském Meziříčí.

Hned po startu musí velitel zásahu rychle vyhodnotit situaci, vydat pokyny k zajištění havarovaných vozidel a určit postup zásahu včetně úkolů pro jednotlivé členy družstva. Pak už záleží na rychlosti a kvalitě provedení zásahu. Na celý soutěžní zásah dohlíží skupina rozhodčích, kteří hodnotí taktiku zásahu, techniku provedení a také kvalitu poskytnuté předlékařské pomoci zraněnému.

S úskalími dnešní soutěže si nejlépe poradili profesionální hasiči směny „B“ z centrální stanice Zlín. Druhou příčku obsadilo družstvo hasičů směny „C“z centrální stanice Zlín a bronz putoval na stanici Otrokovice. Na dalších místech se umístili hasiči ze Slavičína, Luhačovic a směny „B“ pořádající stanice.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet