Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fiktivní požár vznikl mezi půdní vestavbou a půdou střechy Rehabilitačního ústavu v Kladrubech

Cvičný požár vznikl mezi půdní vestavbou a půdou, poté se rozšířil na střešní konstrukci (požár půdní vestavby a střešní konstrukce). Byl zjištěn kouř na čtvrtém patře, vrchní sestra vyslaná na místo zjistila silné zakouření a následný požár. Okamžitě informovala recepci, která vyhlásila požární poplach a zároveň předala informaci na linku 112.

Sestry na oddělení začaly organizovat evakuaci a požádaly o pomoc zdravotnický personál z nižších pater budovy. V tu dobu se na oddělení nacházelo šest těžce postižených pacientů na vozíčcích (figuranti – studenti VŠ), jedna osoba schopná pohybu o berlích, zbytek byl schopen samostatné evakuace po schodištích. Evakuace byla ukončena po šesti minutách od vyhlášení poplachu, jak nahlásila vrchní sestra veliteli zásahu.

Rehabilitační ústav Kladruby leží na okraji Vlašimské kotliny 7 km severovýchodně od Vlašimi poblíž obce Kladruby. Je to odborný léčebný ústav určený k poskytování ústavní celodenní komplexní rehabilitační léčby klientů po úrazech a operacích pohybového a nervového systému. Byl založen v roce 1932, za války sloužil jako vojenská nemocnice. V době největších válečných ztrát bylo v ústavu až 1 200 německých vojáků.

První jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Vlašim po příjezdu vytvořila dva proudy „C“, jeden po schodišti a jeden po žebříku AZ 30. Další přijíždějící jednotky dobrovolných hasičů z Kladrub, Trhového Štěpánova a Zdislavic vytvořily další proud po druhém schodišti a zajistily zprovoznění hydrantů. Kontrola funkčnosti hydrantů a jejich tlaku byla jedním z cílů cvičení. Po příjezdu AZ 30 ze stanice HZS Benešov, byl vytvořen další proud na hašení střechy.

Jako pozorovatel se cvičení zúčastnila i psycholožka z krajského ředitelství HZS SČK kpt. PhDr. Eva Biedermannová. Po ukončení cvičení se členové jednotek seznámili s objektem. Cvičení probíhalo za plného provozu ústavu. Na závěr vedoucí cvičení npor. Ing. Zdeněk Svoboda poděkoval vedení Rehabilitačního ústavu Kladruby za vstřícnost a spolupráci nejen při organizaci cvičení.

por. Mgr. Radek Svoboda
územní odbor Benešov
Sdílet