Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny cvičně zachvátily chráněné bydlení Ulita v Uherském Hradišti

Ve středu 25. 5. 2016 došlo ke cvičnému vznícení potravin na sporáku a rozšíření požáru v prostoru kuchyně zrekonstruované třípatrové budovy, určené pro bydlení osob s mentálním postižením. Takový byl námět taktického cvičení, které prověřilo postup jednotky ze stanice Uherské Hradiště.

Operační středisko převzalo informaci v 15:21 hodin, a na místo byla okamžitě vyslána jednotka s cisternovým vozem a velícím automobilem. Ihned po příjezdu byl proveden průzkum a uzavření přívodů energií. V té době již bylo evakuováno devět osob, ale další čtyři podle zjištění zůstaly v zakouřeném prostředí budovy. Na pokyn velitele zásahu provedla jednotka prohledání zasažených prostor a záchranu všech pohřešovaných osob, které zůstaly uvězněny v koupelnách nebo na pokojích jednotlivých bytů.

Vzhledem k tomu, že kromě čtyř zmiňovaných figurantů obyvatelé domu o cvičení nevěděli, výsledek znalosti evakuačních pokynů byl velmi dobrý. Při události se spořádaně evakuovali i s domácími mazlíčky a upozornili na vzniklou situaci také své sousedy.

Po ukončení cvičení byla provedena prohlídka všech prvků požární ochrany objektu, a na závěr také stručné zhodnocení zásahu.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet