Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čikovští hasiči oslavili 120 let, součástí oslav bylo odhalení pamětní desky

V sobotu 21. května 2016 oslavil Sbor dobrovolných hasičů v Čikově 120 výročí svého založení. Ve zbrojnici si mohli návštěvníci prohlédnout obsáhlou výstavu historických i novodobých fotografií a řadu vítězných trofejí.

K vidění byl opis stanov z 15. března 1896. Oslavy započaly hodinu po obědě slavnostním nástupem zúčastněných sborů v areálu hasičské zbrojnice. Zahájení se ujal starosta obce pan Jan Požár a přivítal hosty a to starostu okrsku Jinošov Josefa Borůvku, velitele okrsku Ludvíka Rouše a Čikovského rodáka mjr. Petra Krátkého z HZS Třebíč. Ve svém projevu vyzdvihnul úspěchy soutěžního družstva a poděkoval všem členům za vykonanou práci. Historii hasičstva a sboru připomněl Ondřej Lukeš.

Po minutě ticha k uctění památky zemřelých členů, okrskový starosta Josef Borůvka předal vyznamenání zasloužilým členům za práci ve sboru. Udělovaly se čestná uznání a záslužné medaile. Věrnostní ocenění obdrží členové při výroční valné hromadě. Nejvyšší, a to za 60 let aktivní činnosti, obdrží František Komínek.

Završením oficiálního programu bylo odhalení pamětní desky k 120 výročí založení sboru, které provedli nejstarší členové sboru František Komínek a Karel Pokorný. To se již začal řadit průvod v čele s praporečníky, do kroku hrála dechová hudba Doubravěnka, dále zástup zúčastněnými hasičskými sbory v současných i dobových stejnokrojích následovaný kolonou vozidel hasičských sborů z okolí.

Na návsi u památníku obětem obouch světových válek proběhl pietní akt položení věnce k uctění památky padlých. Po státní hymně se vydal hasičský průvod obcí do sportovního areálu, kde se uskutečnila soutěž hasičských sborů v požárním útoku. Pro návštěvníky byla připravena výstava současné i historické techniky, zábavné atrakce pro děti.

Ukázku historického hašení předvedl SDH Osová Bitýška s koňskou stříkačkou R.A.Smekal a SDH Nová Ves s automobilovou stříkačkou Isotta Frachini. Celé oslavy doprovázelo nádherné, téměř letní počasí a velká návštěva místních občanů. Po ukončení soutěže následovala volná zábava.

Nabízené bohaté občerstvení a dechová hudba k poslechu dotvářely slavnostní atmosféru dne. Díky patří všem zúčastněným jednotkám, hostům, veřejnosti a členům sboru, kteří se podíleli na hladkém průběhu oslav. Akci finanční podpořil Kraj Vysočina, skupina ČEZ a.s., a obec Čikov.

Dnes má sbor 32 členů. Jednotka je zařazena do kategorie JPO V. k dispozici má dopravní automobil na podvozku Avia 31. Dále pak stříkačku PS 12. Soutěžní družstvo má dopravní automobil Citroën Jumper a závodní PS 12.

SDH Čikov, založen 31. března 1896 se řadí mezi nejstarší venkovské sbory na Náměšťsku. V té době bylo v Čikově 42 domů. Spadá pod Okrsek č. 7 Jinošov. Sbor je velmi aktivní. Hlavně na poli sportovním a kulturním. Od roku 2008 pořádá soutěž dobrovolných hasičů O Putovní pohár starosty obce Čikov.

Soutěž je zařazena do Žďárské ligy. SDH Čikov pořádá předpouťovou zábavu v KD a maškarní ples. Tradičně zajišťují automobilovou soutěž Horáckou Rally. Současný velitel Jiří Osoba a starosta Miroslav Horký.

Historie SDH v Čikově

Dne 20. února 1896 bylo na schůzi obecního zastupitelstva v Čikově rozhodnuto o jednání a zakoupení hasičské stříkačky. Na protokolu z této schůze jsou podepsáni: Pavel Rybníček, Josef Šandera, František Vlček a František Jelínek.

Druhý protokol ze dne 12. března už zakoupenou stříkačku předává nově utvořenému sboru dobrovolných hasičů i s novým nářadím k hašení požárů a slibuje postavit nové skladiště. Schůze se zúčastnili a podpisem převzetí potvrdili: Karel Koranda – náčelník sboru a čikovský učitel, (rodák z Bohdalova, který na naší škole působil 24 let), dále Pavel Rybníček podnáčelník sboru a starosta Čikova a členové Josef Šandera, František Jelínek, František Chyba a František Martínek.

Stříkačka stála 989 zlatých, a proto došlo k vypůjčení 850 ti zlatých v náměšťském fondu, dluh byl splacen do 31. 12. 1901. Pobídkou ke koupi stříkačky a založení požárního sboru byl požár v roce 1894, kdy shořel dům čp. 20, jehož majitelem byl František Rybníček.

15. března 1896 byly vytvořeny Stanovy dobrovolného hasičského sboru v Čikově, které popisovaly, jak se musí správný hasič chovat, jak být oblečen a jak má takováto jednotka vůbec fungovat. Tvůrci těchto stanov byli: Pavel Rybníček, Karel Koranda dále pak Josef Šandera, František Jelínek a František Vlček, což byli příznivci sboru a podporovali jej morálně a hlavně i hmotně.

Dne 17. března 1896 byly Stanovy schváleny obecní radou v Čikově. Podepsáni zde byli: Pavel Rybníček – jako starosta obce, František Jelínek, František Klíma, František Vlček, František Chyba, Josef Šandera, Josef Pálenský, Josef Sladký a Josef Tůma. Po schválení stanov tehdejším Rakousko Uherskem, které bylo potvrzeno pečetí, byl sbor založen 31. března 1896.

3. května 1896 byly vytvořeny notové signály, na základě kterých se určovaly různé povely při zásahu sboru. 8. května 1896 byl vytvořen popis stejnokroje a výzbroj mužstva, kde je i barevný náčrt. V tento den byl odeslán dopis do Moravského ředitelství v Brně na schválení stejnokroje a notových signálů. Oficiální potvrzení přišlo 14. června 1896. Dopis z Velkého Meziříčí říkal, že nám bylo na ředitelství v Brně 6. 6. 1896 odsouhlaseno používání spolkového kroje a notových signálů.

Nejstarší dochovaný dokument o výroční schůzi v té době „Sboru hasičského v Čikově“ pochází ze 6. března 1904. Sbor čítal 28 členů. Předsedou sboru byl Jan Beseda, tehdejší správce školy, náčelníkem sboru byl Pavel Rybníček, podnáčelníkem František Vlček a četařem Josef Adam. Revisory účtu, tedy pokladníky byli – František Martínek a Josef Baštář.

Další zpráva z 19. února 1905 obsahuje, že spolek čítá 23 členů činných, 3 členy přispívající a 1 čestného. V uplynulém roce se sbor zúčastnil hašení 2 požárů, 1 veřejného cvičení a církevních slavností. Za revisory účtu byli zvoleni Josef Baštář a František Klíma. Náčelníkem sboru byl opět zvolen Pavel Rybníček a podnáčelníky František Vlček a Josef Adam. Do výboru byli zvoleni Josef Vlček, Tomáš Voneš a Sylvestr Peterka. Ze sboru vystupuje František Tůma a místo něj se přijímá Josef Hladký. Ve zprávě je také zmínka o tom, že náš sbor je pozván na slavnosti 20ti letého trvání Tasovského sboru.

11. února 1906. Sbor má 24 členů činných, jednoho čestného a jednoho přispívajícího. V minulém roce byl sbor u jednoho požáru. Za revisory účtů byli zvoleni Karel Koranda a Josef Hladký.

23. února 1908. Sbor má 22 člen činných, 1 čestného a 4 přispívající. V uplynulém roce byl sbor volán na jediný poplach a to na požár do Naloučany. Pořídil se nový stožár na sušení hadic a proběhla oprava hasičské zbrojnice. Zápis z této schůze je ojedinělý hned dvěma záznamy. Minutou ticha byl uctěn Jindřichu Vilém IV. hrabě Haugwitz, který panoval Náměšťskému panství. Dále uvádí na paměť, že Jeho Veličenstvo císař a král František Josef I., slaví letos jubileum 60ti letého panování, který velmi podstatně podporoval vznik dobrovolných hasičů i v těch nejmenších vesnicích.

Přišel rok 1914 a sním i 1. světová válka. Ze zdejšího sboru odešlo hodně členů na různá bojiště, ale bohudík se všichni vrátili zdraví domů. Postupem času zemřelo již několik členů a řady byly doplněny novými členy. Prvním náčelníkem sboru po učiteli Korandovi byl Pavel Rybníček. Po něm nastoupil Josef Adam, který sbor vedl 18 let. V roce 1928 byl náčelníkem zvolen Metoděj Kličník. Ten vedl sbor nejdéle.

Další hmatatelná zmínka pochází z 18. ledna 1937, kdy byl novým starostou a jednatelem sboru hasičů v Čikově zvolen učitel František Kraval, pokladníkem Karel Vlček, náčelníkem Metoděj Kličník, podnáčelníkem František Nevrtal a četařem František Vlček, revizory účtů byli zvoleni Vladimír Rybníček a Ladislav Klíma, novým členem sboru se stal Josef Osoba, čímž se stal 21. členem SDH.

30. prosince 1937 začala výroční schůze minutou ticha za zesnulého Františka Vlčka a prvního starosty sboru Josefa Šandery. Novými členy se stali: Antonín Havlíček, Karel Nováček a Ladislav Vlček. Místostarostem sboru byl zvolen Josef Baštář a četařem Blažej Rybníček. Sbor činil 32 členů.

3. ledna 1939 se spolek dobrovolných hasičů v Čikově mění název na SDH v Čikově. Další dokumenty, které se dochovaly, jsou zprávy z výročních schůzí z let 1939 – 1952.

Sdílet