Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vysočinu zasáhly silné bouřky, nejvíce událostí řešili hasiči na Pelhřimovsku a Jihlavsku

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu v sobotu zasáhly bouřky. Hasiči vyjížděli v průběhu pozdního odpoledne a večera ke čtyřem desítkám událostí. Nejvíce událostí řešili hasiči na Pelhřimovsku a Jihlavsku.

Problémy byly hlavně v Novém Rychnově a Vyskytné, kde voda zatopila hned několik sklepů rodinných domů a dalších objektů. S odstraňováním bahna a následků přívalového deště se hasiči potýkali i na dalších místech na Pelhřimovsku, například ve Svépravicích, Těmicích nebo v Markvarci. V Zachotíně uvízl na zaplavené komunikaci řidič s osobním vozidlem. Hasiči vůz museli vyprostit traktorem.

Na Jihlavsku čerpali hasiči vodu ze zatopených sklepů domů například v Antonínově Dole, Dudíně, nebo v Šimanově. Ze zatopené chatové osady u Větrného Jeníkova museli hasiči transportovat těhotnou ženu. Přívalový déšť také strhl mostek na místní komunikaci v Opatově. V Hybrálci stavěli hasiči provizorní hráz z pytlů s pískem, aby před vodou ochránili rodinný dům.

Největší nápor práce zažili hasiči mezi šestou a osmou hodinou večer. V průběhu noci se postupně situace začala na Vysočině uklidňovat a po půlnoci už hasiči nezasahovali u žádné události v souvislosti s počasím.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet