Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči lovili auto z rybníka a čistili hladinu

Dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Havířově a Karviné zasahovaly v neděli 21. 9. 2008 dopoledne v Horní Suché (okres Karviná) u rybníka Pod Pašůvkou v Hornosušské ulici, kam vjel řidič osobního automobilu Seat. Hasiči pomocí jeřábu auto vytáhli na břeh a kola a očistili pomocí sorpčních hadů a sorbentu tenký olejový film na hladině chovného rybníka.

Řidič vjel z dosud neznámých důvodů v neděli ráno do rybníka. Auto zůstalo kousek od břehu na střeše a ponořené do vody asi 30 centimetrů. Muži se podařilo ze Seatu vylézt. Z místa nehody utekl domů, který měl jen nedaleko od rybníka. Na operační středisko hasičů a Zdravotnickou záchrannou službu pak zavolal buď sám, nebo jeho příbuzní. Na místo ihned vyjely dvě profesionální hasičské jednotky a rychlá záchranná služba do domova řidiče. Podle dostupných informací ale nebyl zraněn tak, aby byl ohrožen na životě.

Hasiči počkal na zdokumentování nehody dopravní policií a pak vyprostili vozidlo z rybníka pomocí jeřábu AJ 14 Tatra 815. Pak na hliníkové lodi a nafukovacích člunech rozvinuli po hladině, zasažené z velké části provozními kapalinami z havarovaného auta, sorpční hady a hladinu posypali sorbentem. K dispozici měli chemický kontejner.

Protože na hladině plaval pouze tenký olejový film, podařilo se hasičům rybník dobře vyčistit. Škoda bude podle rybářského hospodáře a zástupců odboru životního prostředí havířovského magistrátu a státního podniku Povodí Odry nulová. Říjnovému výlovu tak asi nic nebude bránit.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet