Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po tragické dopravní nehodě v Bílovicích

Dne 21. 9. 2008 ve 13:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii auta v Bílovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bílovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k mimořádně těžké a tragické havárii osobního auta zn. Fiat Punto.

Podle svědků nejdříve řidič osobního auta riskantně předjížděl jiné vozidlo v klesání do obce od Březolup. Vozidlu urazil zpětné zrcátko, poté pokračoval ve vysoké rychlosti do nepřehledné zatáčky, kterou projel a čelně narazil do rekonstruovaného rodinného domu a zaparkovaného osobního auta zn. Š Favorit.

Po silném čelním nárazu došlo k totálnímu zdemolování přední části vozu. Devastujícím zraněním na místě podlehl jak sedmadvacetiletý řidič, tak i jeho šestapadesátiletá spolujezdkyně na zadním sedadle. Řidič předjížděného a poškozeného vozu nebyl zraněn a byl přímým svědkem tragédie.

Hasiči byli na místě za sedm minut od výjezdu a okamžitě začali vyprošťovat těžce zraněnou spolujezdkyni z předního sedadla, která byla jako jediná ve voze připoutána bezpečnostním pásem. Mimořádně náročné vyprošťování zabralo hasičům takřka půl hodiny. Jednadvacetiletá dívka byla v kritickém stavu vytažena a přenesena do připraveného vozidla zdravotnické záchranné služby.

Lékaři a zdravotníci další půl hodinu bojovali o její život, ale přes veškerou snahu tento boj prohráli. Otřesná bilance tragické havárie se tak zcela naplnila. K vyproštění mrtvých těl z vraku vozu museli hasiči nejdříve vytáhnout havarované auto z průjezdu domu. Následně byl vůz rozstříhán a těla vytažena. Při vyprošťování pomáhali dobrovolní hasiči s vytvářením neprůhledných zábran.

Dopravní nehodu a havárii na místě šetřila Policie ČR. Doprava byla zcela uzavřena a odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet