Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Změny v kurzu Práce v divoké vodě přenesou výcvik z bazénu přímo do výcvikového kanálu

V květnu a červnu tohoto roku probíhají žádané kurzy Práce v divoké vodě (dále PDV). Vždy před prvním kurzem probíhá instrukčně metodické zaměstnání (dále IMZ) instruktorů pro práci na vodě Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, kteří se podílejí na výcviku v kurzu PDV.

IMZ bylo zaměřeno na zjištění bezpečnosti Slalomového kanálu ve Vrbném u Českých Budějovic pro výcvik kurzů PDV.

Instruktoři si zopakovali postupy při realizaci praktického výcviku v rámci kurzu, ovládání lodí různých konstrukcí v divoké vodě, vyzkoušeli si nové postupy osobní záchrany, záchrany z vodního válce či řešení nenadálých situací, které by mohly v kurzu nastat.

Dalším zaměřením květnového IMZ bylo vyzkoušet si plánované změny osnov daného kurzu. Hlavní změnou, která by měla v budoucnosti nastat, je záměna výcviku plaveckých dovedností v bazénu za výcvik přímo na slalomovém kanále. Tato úvaha je opřena o požadované změny v dotaznících vyplňovaných na konci kurzů, zlepšující se stav plaveckých schopností hasičů přihlášených v kurzech, zlepšení znalosti hasičů v oblasti záchrany z vody vlivem pravidelné odborné přípravy, atd.

Výcvik v bazénu sloužil k hodnocení plaveckých schopností, reakce na ponoření obličeje do vody apod., které ukázaly, zdali je dotyčný hasič schopen kurz absolvovat. Tuto část máme v plánu převést na výcvik již na slalomovém kanále do jiných výcviků s podobným výsledkem, jako např. proplavání pod raftem, plavání ve vestě apod.

Změny se zkušebně objeví v podzimních kurzech PDV. V momentálně probíhajících kurzech PDV se zkoušejí uváděné nové prvky, které se objeví v aktualizovaných osnovách kurzu Práce v divoké vodě. Instruktoři se shodli, že změny povedou k ještě kvalitnějšímu výcviku.

plk. Ing. Jiří Rogowski
ŠVZ HZS ČR
Sdílet