Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studénka – měsíc poté

Na zmírnění neštěstí a lidského utrpení pracovalo 151 zasahujících hasičů, 42 hasičských vozidel z 22 profesio­nálních a dobrovolných jednotek. Z tohoto počtu 75% členů JSDH.

Jako člen JSDH jsem se zúčastnil 8. 8. 2008 záchranářských prací největšího železničního neštěstí u nás za posledních 45 let.

Na zmírnění neštěstí a lidského utrpení pracovalo 151 zasahujících hasičů, 42 hasičských vozidel z 22 profesio­nálních a dobrovolných jednotek. Z tohoto počtu 75% členů JSDH.

Členové dobrovolných jednotek byli nasazení do záchranných prací ve zničených vagonech i mimo ně až do doby vyproštění posledního zraněného a předání do vozidel záchranné služby. Asi po necelých dvou hodinách zásahu byli velitelé jednotek pozváni na poradu a poté dobrovolné jednotky odeslány do míst svých dislokací.

Všichni si už zvykli, že na dobrovolné hasiče se naloží náklad jako na slona, a my bez řečí, ještě s úsměvem, odedřeme všechno. Ruku však na srdce, není to i naše vina, že naší pracovitost a odhodlanost pokládají všichni za samozřejmost???

Zarážející je, že 26. 8. proběhlo přijetí profesionálních hasičů a záchranářů u předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslava Vlčka a 4. 9. u hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského opět ve složení profesionální hasiči, záchranáři a Policie ČR. Od těchto představitelů obdrželi pamětní listy a medaile a poděkování, nikde v médiích nepadla zmínka o zasahujících dobrovolných hasičích, i když byli ve značné převaze.

Vykonávám funkci starosty OSH, ve kterém se železniční neštěstí stalo, jsem ve styku se členy J SDH, které na místě zasahovaly. Nestojím ani já, ani tito dobrovolní hasiči o plácání po zádech a darech, stačí jen obyčejné lidské – děkuji.

Využívám této příležitosti a ze své funkce d ě k u j i všem zasahujícím dobrovolným hasičům za jejich velice účinný zásah a nezištnost.

Stanislav Kotrc
starosta OSH Nový Jičín

Foto: JSDH Slatina

-kow-

Sdílet