Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachraňovali zavalené dělníky ve Znojmě, na pomoc přiletěli letečtí záchranáři a zasahoval také sací bagr

Dva dělníci zůstali zasypaní v nezajištěném výkopu. Na pomoc přiletěli mimo jiné letečtí záchranáři a zasahoval také sací bagr Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Takový byl program cvičení složek IZS ve Znojmě.

Cvičení se účastnili kromě hasičů také policisté a posádka záchranné služby. Hasiči se museli vypořádat s nelehkým úkolem. Jeden z dělníků byl zcela zasypaný a jeho poloha uvnitř výkopu nebyla zřejmá. Druhý zůstal v závalu po ramena a se záchranáři komunikoval.

Hasiči zajistili výkop proti další destrukci nasazením speciální stabilizační sady. Na místo během zásahu přiletěl vrtulník PČR s hasiči-leteckými záchranáři na palubě. Kromě znojemských profesionálních hasičů zasahovala na místě také jednotka SDH Suchohrdly a brněnská jednotka ze stanice Lidická, která nasadila druhou stabilizační sadu a přivezla také výdřevu.

Přečtěte siSací bagr firmy PATOK pomáhal hasičům při výbuchu plynu v Praze

Zraněný dělník byl po zabezpečení výkopu zajištěn lékařem. Následně jej hasiči odhrabali a vyprostili ze sutin. Druhý dělník, který při nehodě zahynul, zůstal zcela pod sesutou zeminou. K jeho vyhrabání hasiči nasadili sací bagr Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína, který je v těchto situacích velmi účinný.

Cvičení ověřilo připravenost hasičů i dalších složek IZS na obdobné mimořádné události, které si vyždují nasazení speciální techniky i postupů.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet