Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští kynologové cvičili s vrtulníkem na letišti ve Všeni u Turnova

Na letišti ve Všeni u Turnova se v pondělí 1. června 2016 uskutečnila druhá etapa taktického cvičení složek IZS, jejímž námětem byl nácvik přepravy kynologů s využitím vrtulníku Letecké služby PČR. Na místě cvičily kynologické skupiny HZS Libereckého kraje a PČR.

Za HZS Libereckého kraje se akce zúčastnil stržm. Pavel Málek se psem jménem Charlie, svou fenku Bellu nasadil nový kynolog HZS LK nstržm. Václav Vančura a jako třetí cvičil mjr. Ing. Pavel Viták se psem jménem Harry, který prochází přípravou na získání kategorie praktického použití služebního psa pro sutinové a plošné vyhledávání.

Kynologické týmy měly možnost si vyzkoušet postupy pro bezpečné nastupování a vystupování kynologů se psy s přistáním a bez přistání vrtulníku. Cílem cvičení bylo prohloubení schopností kynologů a jejich psů pro záchranářskou kynologii.

„Zejména šlo o získání informací o reakcích konkrétních psů v takovéto situaci a navození simulací pro vtisknutí požadovaného vzoru chování do podvědomí psů,"

přiblížil mjr. Ing. Pavel Viták, vedoucí pracoviště IZS a služeb ÚO Semily HZS Libereckého kraje.

Jak pokračoval, cvičení absolvovali v doprovodu již zkušených psů i mladí psi, kteří ostřílené čtyřnohé borce následovali do vrtulníku bez známek stresu. Psi úspěšně zvládli všechny etapy výcviku od nasednutí do klidného vrtulníku, samotného letu, až po výstup do volného prostoru pod vrtulníkem při vysazení pomocí palubního jeřábu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet