Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vydařené cvičení u školy ve Vřesině na Ostravsku doplnily vodní hrátky oslavujících školáků

Dvě jednotky hasičů – profesionální z Ostravy-Zábřehu a dobrovolná z Vřesiny u Ostravy – se zapojily do středečního (1. 6. 2016) taktického cvičení v Základní škole ve Vřesině (okres Ostrava-Město), spojené se záchranou dvou osob pomocí automobilového žebříku a evakuací několika upřímně překvapených maminek s malými dětmi ze školní tělocvičny.

Vyvíječ (neškodného) kouře simuloval požár v suterénu základní školy, kde se nacházejí třídní šatny. Většina tříd i s pedagogy se úspěšně evakuovala z dvoupatrového objektu sama ještě před příjezdem hasičů na dvůr, společný se sousední mateřskou školou.

Maminky (které o cvičení nevěděly) na pravidelném středečním cvičení s malými dětmi ale musely počkat v tělocvičně až na příjezd hasičů, stejně jako tři školáci uvnitř silně zakouřeného objektu školy. Jednoho vyvedli hasiči po schodech, další dva byli svezeni do bezpečí pomocí výsuvného automobilového žebříku HZS MSK Ostrava-Zábřeh z druhého patra. Do cvičení byl také zapojen přetlakový ventilátor, který odvětrával zakouřenou školu.

Desítky dětí, včetně těch malých s maminkami, práci hasičů nadšeně sledovaly i komentovaly. Největší úspěch ale mělo za krásného dopoledního počasí (24 stupňů Celsia) stříkání ze dvou hasičských hadic – jako dárek k jejich Dni dětí. „Ještě, ještě,“ skandovali rozjívení školáci, když jim hasič občas nad hlavami vytvořil jemnou vodní mlhu a kapky končily na jejich rukou i oděvech. „Jen doufám, že si rodiče nepřijdou stěžovat, že má jejich dítě angínu,“ smál se, stejně jako spokojené učitelky.

A chumel dětí byl i u druhého hasiče, kde si děti mohly vyzkoušet stříkání z vysokotlaké hadice. Trénink se obešel bez hádek a šťouchání, děti po několikavteřinovém „odstříkání“ na nedaleký dobře zalitý keř předávaly vysokotlakou proudnici dalšímu zájemci.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet