Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prezident Miloš Zeman navštívil profesionální hasiče Jihočeského kraje

Žádné dostupné historické materiály nezaznamenaly, že by českobudějovickou stanici v její stopadesátileté historii navštívil nejvyšší představitel státu.

Prezidentská kolona zastavila na dvoře českobudějovické stanice krátce před 18. hodinou 1. června 2016. Návštěvu pan prezident zahájil před výjezdovými garážemi, kde měl možnost porovnat, jak vypadala zásahová technika před sto lety a s jakými vozy jezdí profesionální hasiči dnes.

Následovalo setkání pana prezidenta, hejtmana Jihočeského kraje a vedení profesionálních a dobrovolných hasičů Jihočeského kraje s profesionálními hasiči sloužícími na obou českobudějovických stanicích.

Pan prezident nejprve poděkoval profesionálním i dobrovolným hasičům za jejich práci a vyjádřil, že si váží nejenom jejich zásahové, ale také i kulturně-společenské činnosti. Dalšími tématy debaty byla spolupráce profesionálních a dobrovolných hasičů a krajského úřadu v Jihočeském kraji či úloha dobrovolných hasičů na menších obcích.

Pan prezident mluvil i o aktuálním tématu – migrační krizi, kde se všichni zúčastnění shodli, že úloha hasičů je především v logistické a technické podpoře. Na závěr své návštěvy prezident Miloš Zeman dekoroval prapor HZS Jihočeského kraje k příležitosti výročí 150 let profesionálního sboru v Českých Budějovicích prezidentskou stuhou.

Jako dar pan prezident od krajského ředitele HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomíra Bureše obdržel knihu vydanou k příležitosti stopadesátého výročí hasičů a odznak speciálně vyrobený pro oslavy. Další výtisk knihy nám pan prezident podepsal a bude na památku uchován u našeho sboru. Krajský starosta SH ČMS Jiří Žižka panu prezidentovi věnoval historickou vedutu Českých Budějovic, bývalý starosta Václav Žižka pana prezidenta obdaroval čistě jihočeskou „špacírkou“.

„Návštěvou prezidenta České republiky Miloše Zemana na stanici v Českých Budějovicích vyvrcholily oslavy naše 150letého výročí českobudějovického profesionálního sboru. Je nám velikou ctí, že prapor HZS Jihočeského kraje nyní zdobí stuha prezidenta republiky“

řekl k návštěvě ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet