Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plzeňským krajem se přehnaly silné bouřky, polovina zásahů proběhla na Tachovsku

Ve středu 1. června odpoledne se přehnaly Plzeňským krajem silné bouřky. Během čtyř hodin nepříznivého počasí hasiči vyjeli k více než třem desítkám událostí.

Přírodní živly začaly řádit úderem druhé hodiny odpoledne na Klatovsku a postupně se přesunuly na Domažlicko a Tachovsko, kde napáchaly největší škody.

Na Klatovsku nejvíc bouřky zasáhly Luby. Po přívalovém dešti voda přitékající z polí a louk zanesla trávou kanálovou mříž, do které ústila stoka. Místy hladina dosáhla výšky až 1 metr.

Necelých čtyřicet procent událostí připadlo na hasiče ÚO Domažlice. V osmi případech hasiči odčerpávali vodu z ulic či sklepů budov nebo pročišťovali zanesenou kanalizaci. Čtyři jednotky dobrovolných hasičů na svém území odklízely popadané stromy.

Celá polovina zásahů v souvislosti s bouřkami zaměstnala jednotky Tachovsku. Zde se nejvíce hasiči potýkali s popadanými stromy (celkem 9 událostí), v Ostrově u Stříbra došlo k poškození elektrického vedení a u Pavlíkova telefonního kabelu. Na sedmi místech bojovali hasiči s vodou – odčerpávali sklepy budov a lagun v ulicích, odklízeli bahno ze silnic a čistili zanesené strouhy, aby se v místě nehromadila voda.

Na jihu a severu Plzeňsku měli hasiči po jedné události, na Rokycansku hasiči v souvislosti s bouřkami nezasahovali.

Sdílet