Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče v Krnově navštívili „Benjamínci“

I přes sychravé počasí dne 23. 9. 2008 navštívil v rámci preventivně výchovné činnosti vzdělávání dětí v oblasti požární ochrany „HASÍK“ krnovskou profesionální hasičskou stanici klub pro mladé lidi s různým postižením „Benjamin“. Nejen děti ale i dospělé ze spolku „Benjamin“ zaujala práce a vybavení hasičů a stanici navštěvují pravidelně co půl roku.

Cílem hasičů je vždy program obměnit a provádět více různých ukázek, aby přátelé z klubu poznali, že práce hasičů je různorodá a pestrá. Děti a dospělé z klubu „Benjamin“ přivítali hasiči Kamil Beinhauer a Jaroslav Juříček, kteří začali s exkurzí po stanici, dále postoupili k technice a praktickým ukázkám. Na jakoukoliv otázku ze strany návštěvníků byli profesionální hasiči připraveni nejen odpovědět, ale i názorně předvést.

Všichni si mohli osahat a vyzkoušet různé nástroje a prostředky, kterými hasiči disponují a které jsou nezbytně nutné pro speciální zásahy, např. vyprošťovací zařízení, chemické a zásahové prostředky, motorové, rozbrušovací pily a spoustu jiných. Dále hasiči předvedli, jak vypadá hasič v plné zbroji, aby dokázali dětem, že se hasičů bát nemusí.

Hasič Kamil a Jarda si také s dětmi zopakovali, jaká jsou čísla tísňového volání, co a jak si počít v případě jakékoliv nebezpečné události. Nakonec byla ve venkovním prostoru umístěna vysokozdvižná plošina, pomocí které hasiči vyváželi děti spolu s dospělými z klubu do výše, aby mohli shlédnout Krnov z výšky až 25 metrů.

Všem se program moc líbil a důkazem pro hasiče a zároveň odměnou byl úsměv na tvářích a poděkování všech zúčastněných. Klub „Benjamin“ si pro hasiče připravil i odměnu ve formě nástěnky, složené z fotografií z dřívějších exkurzí, kterou předali Pavlu Jendřejkovi – veliteli profesionální hasičské stanice Krnov, který byl darem dojat a podotkl: „Jsem rád, že tímto způsobem můžeme do protipožární prevence zapojit také dětí s různými handicapy, které jsou v případě požáru ohroženy jako každý jiný. Měly by vědět, jak se správně chovat a jak nás v krizové situaci přivolat. Věřím, že jsme se s těmito dětmi neviděli naposledy.“

Napsali: Ing. Antonín Ušela, Pavel Jendřejek, HZS MSK, Územní odbor Bruntál
Foto: Pavel Jendřejek a klub Benjamin


-swo-

Sdílet