Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více než 200 zaměstnanců opustilo výrobní halu ve Volduchách, skrz vzduchotechniku se požár rozšířil na střechu

V neděli 5. června 2016 úderem druhé hodiny odpoledne ohlásila signalizace EPS na operační středisko požár ve výrobní hale společnosti ve Volduchách. Souběžně, jako operační středisko vyhlašovalo požární poplach jednotkám PO, bezpečnostní zařízení ve společnosti rozhlasem nařídilo zaměstnancům evakuaci, automaticky se otevřely světlíky a spustilo se stabilní hasicí zařízení. K požáru vyjely jednotky HZS Rokycany, HZS Plzeň Slovany, SDH Holoubkov, SDH Litohlavy a SDH Osek celkem se šesti CAS a dvěma kusy výškové techniky.

Ještě před příjezdem jednotek více jak 200 zaměstnanců opustilo areál společnosti, nikdo nebyl zraněn. V prvních chvílích se pohřešovaly dvě osoby. Ty ale byly nalezeny doma v pořádku.

Požár vznikl na nahřívacím stroji při výrobě. Vznítil se používaný materiál, jiskry se dostaly do vzduchotechniky. Samotný stroj se podařilo uhasit zaměstnancům firmy pomocí hasicích přístrojů. Ve vzduchotechnice se ale oheň rychle rozšířil až na střechu. Hasiči nasadili na odvětrávání zakouřených prostor tři kusy přetlakové ventilace.

Požár hasili ze země i ze střechy za použití výškové techniky. Uvnitř haly používali vysokozdvižný vozík firmy. Termokamerou vyhledávali ohniska požáru a ta postupně ochlazovala. Část vzduchotechniky museli hasiči rozebrat, aby se dostali k hořícím filtrům.

První jednotky začaly z požářiště odjíždět krátce před třetí hodinou odpoledne. Po čtvrté hodině odpoledne si místo převzali zástupci firmy a místní hasiči zůstali na dohlídku. Ve večerních hodinách z objektu odčerpali hasební vodu.

Škody doposud nebyly vyčísleny. Již teď je ale jisté, že se budou pohybovat v řádech milionů korun. Podíl z celkové škody připadá na poničené stroje a výrobní materiál, další podíl na následné škody způsobené odstávkou výroby. Uchráněné hodnoty se odhadují na 150 milionů korun.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet