Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Břeclavsku poškodil silný vítr desítky střech, hasiči zasahovali v 27 domech

Silný vítr doprovázející bouřku se v neděli odpoledne přehnal Břeclavskem. V Moravské Nové Vsi po sobě zanechal poškozené střechy. Na místo se proto sjelo téměř 80 hasičů.

Krátce po 18. hodině vyjely první jednotky do Moravské Nové Vsi. Postupně k zásahu vyjelo téměř 80 profesionálních a dobrovolných hasičů. Silný vítr poškodil domy především ve dvou ulicích. Hasiči zasahovali v 27 domech. Nejčastěji museli provizorně opravovat poškozené střechy. Na jednom z domů zcela chyběla plechová krytina. Na dalších domech byly vidět průrvy do půdních prostor.

Na pomoc byly povolány i dvě jednotky SDH, které jsou předurčené k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva. Právě pro události tohoto typu procházejí pravidelným výcvikem. Kromě zajišťování střech se hasiči věnovali také odčerpávání vody z některých domů. Pomocí výškové techniky prořezávali nebezpečně polámané větve podél cesty.

Před půlnocí z místa odjížděly poslední jednotky. V pondělí však budou hasiči pokračovat v prořezávce poškozených větví stromů.

Na místo přijel na vyžádání také statik, který posoudil stav jednotlivých domů. Žádnou z budov však nevyloučil z obývání. Při události se nikdo nezranil.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet