Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranu osoby z hořícího podkroví cvičili profesionální a dobrovolní hasiči ve Zborovicích na Kroměřížsku

Čtyři cisternové vozy, dopravní automobil a automobilní žebřík vyrazily dnes před půl desátou dopoledne na místo hlášeného požáru půdních prostor a střešní konstrukce objektu Domova pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích.

Pro více jak dvacítku profesionálních a dobrovolných hasičů z Morkovic – Slížan, Kroměříže, Zborovic a Zdounek tím začalo připravené taktické cvičení, jehož účelem bylo prověřit akceschopnost jednotek, jejich součinnost, spolupráci s personálem objektu při evakuaci, stav evakuačních cest v objektu a možnosti záchrany osob.

Současně se zjištěním požáru v podkroví objektu a oznámením události na tísňovou linku krajských hasičů, zahájil personál objektu evakuaci. V té pak pokračovaly i cvičící jednotky. Všechny evakuované osoby byly soustředěny do blízkého altánu, odkud mohly nerušeně sledovat činnost cvičících jednotek.

Hasiči vytvořili několik útočných vedení pro zásah z vnější části a v interiéru objektu. K hašení střešních konstrukcí byla připravena i výšková technika. Po průzkumu objektu a zahájení hašení fiktivního požáru připravila část hasičů také vedení pro doplňování vody z posilových cisteren a z blízkého rybníku.

Celou akci hasičům zkomplikovala informace personálu, že postrádají údržbáře (role figuranta se ujal jeden z profesionálních hasičů). Toho zasahující hasiči následně našli zraněného v půdním prostoru. Jeho transport ze špatně přístupného prostoru, přes konstrukce krovů a úzkým stropním otvorem dal hasičům patřičně zabrat. Úspěšná záchrana osoby pak byla pomyslnou tečnou cvičného zásahu.

Ještě než hasiči postupně opustili prostor výcviku, umožnili personálu i klientům zařízení podrobnou prohlídku své zásahové techniky a vybavení.

Závěr patří poděkování personálu objektu za součinnost při plánování a realizaci dnešního výcviku.

Cvičící jednotky a technika:

  1. HZS PS Morkovice – Slížany – CAS 24/2500/250 – M2T, DA – UL1
  2. HZS PS Kroměříž – AZ – 30 1 + 1
  3. JSDH Morkovice – Slížany – CAS 20/6000/0 – S2R 1 + 3

4.JSDH Zborovice – CAS 24/2500/400 – S2Z 5. JSDH Zdounky – CAS 25/3500/200 – M2R

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet