Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město Ostrava pořídilo hasičům automobil Mitsubishi Outlander pro vyšetřovatele příčin požárů

Automobil Mitsubishi Outlander 2.2DiD s pohonem všech kol slouží vyšetřovatelům příčin požárů v Moravskoslezském kraji. Hasiči vůz za 1 457 186 korun včetně DPH získali v únoru roku 2016 z rozpočtu města Ostrava. Vůz dodala společnost THT Polička.

Dvounápravový podvozek umožňuje pohon všech kol, převodovka je automatická. Vznětový čtyřválcový motor o objemu 2,2 litru disponuje výkonem 110 kW a splňuje emisní normu Euro 6. Maximálního krouticího momentu 360 Nm dosahuje od 1 500 otáček za minutu.

Vůz je dlouhý 4 695 mm, široký 1 810 mm a vysoký 1 618 mm. Provozní hmotnost Outlanderu je 1 685 kg, rozvor je 2 670 mm a světlá výška 190 mm. Maximální rychlost automobilu je 190 kilometrů za hodinu. Nájezdové úhly vpředu i vzadu jsou shodné – 21°, stejně jako úhel přejezdový.

Zavazadlový prostor o objemu 667 litrů zabírá zásahová zástavba. K vybavení, které vyšetřovatel potřebuje na místě události, se dostaneme přes zadní výklopné dveře.

Ve výbavě najdeme pákové nůžky, vyprošťovací nástroj VRVN, skládací polní lopatku, dalekohled, zdravotnickou brašnu, vytyčovací pásku, dálkově ovládanou vyhledávací svítilnu (umisťuje se na střechu vozidla pomocí magnetů), svítilnu MAG-LITE na dobíjecí monočlánky a svítilnu PELI 9415 Z0 s trvalým osazením v dobíjecím doku. Ve vozidle je rovněž uložen osvětlovací systém PELI RALS 9420.

Ve voze jsou také nezbytné čistící prostředky (čistící roztok k mytí rukou bez nutnosti použít vodu a papírové ubrousky). Samozřejmostí je přihrádka pro fotoaparát s příslušenstvím a také dvojice dýchacích přístrojů a náhradní tlaková láhev.

Na výsuvném platu jsou dva hliníkové kufry. Tyto skrývají veškeré potřebné vybavení, které vyšetřovatel potřebuje na místě události při ohledávání místa požáru.

Nechybí ruční nářadí (např. ruční pilka, šroubováky, kladívko, kleště atd.), měřidla (pásmo, dálkový laserový metr), psací bloky, barevné tužky, pravítka, čísla pro označení odebíraných stop, digitální diktafon, bezkontaktní měřič napětí, anemometr, různé nádoby a prostředky pro odběr vzorků a samozřejmě nezbytné „aidsky“ – tj. gumové jednorázové rukavice.

Sdílet