Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Dni IZS v Dobrušce se představili i hasiči, předvedli zásah u nehody i řezání vodním paprskem

Dobrušské náměstí F. L. Věka hostilo v pátek 10. 6. 2016 již 9. ročník akce Den bezpečnostních a záchranných složek Integrovaného záchranného systému.

Návštěvníky tvořili především žáci základních a středních škol a děti z mateřských škol, kterým byl tento den především určený. Ale o tuto výchovně – propagační akci se vždy zajímá veřejnost složená ze všech věkových kategorií.

Nabitý program odstartoval tak jako loni v půl deváté vystoupením skupiny mažoretek ZŠ Fr. Kupky a dětského tanečního souboru Melounci. V devět hodin byla akce slavnostně zahájena před nastoupenými příslušníky bezpečnostních složek IZS. Pozvání na tento den přijal mimo jiné hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Velké poděkování patří veliteli požární stanice Dobruška nadporučíku Vítu Kloučkovi, který se opět na výbornou zhostil moderování této akce.

Návštěvníci si mohli prohlédnout techniku Městské policie Jaroměř a Lázní Bohdaneč (zásahové vozy, motocykl), Celní správy, Zdravotnické záchranné služby a Horské služby. Policie České republiky představila moderní vozidlo Volkswagen Amarok a čtyřkolku „Gladiátor“.

Armáda se prezentovala vozidlem Land Rover Defender s označením Kajman a novým ženijním vozem Tatra 810. Taktéž hasiči HZS Královéhradeckého kraje na náměstí dopravili několik vozidel, se kterými vyjíždějí každodenně k zásahům.

K vidění zde byl např. technický automobil pro práci potápěčů, cisternová automobilová stříkačka, technický kontejner, velitelský vůz Ford Ranger a další vozidla. Nechyběla ani historická hasičská technika, kterou v provozuschopném stavu udržují jednotky dobrovolným hasičů. Do Dobrušky přijeli dobrovolní hasiči z Mělčan, Lípy nad Orlicí, Českého Meziříčí a Podbřezí – Skalky.

Své stánky zde měl také Radioklub Dobruška, Klub vojenství Dobruška a CSOT military tým Olomouc, který se inspiruje armádou.


Největší pozornost těch, kteří si na náměstí našli cestu, vzbuzovaly, jako ostatně každý rok, praktické ukázky zásahů složek Integrovaného záchranného systému.

Zákrok proti nebezpečnému pachateli za použití služebního psa předvedla zásahová jednotka Policie České republiky. Ta také ukázal zásah za použití slaňovacích technik z horní části budovy městského úřadu na balkón nacházející se o dvě patra níže, kde se nacházel pachatel s rukojmí.

Poté přihlížející shlédli zadržení násilného pachatele Městskou policií Jaroměř s využitím služebního psa. Své psovody se psy také představil Celní úřad Královéhradeckého kraje. Ti zde vyhledávali ukryté tabákové a omamné látky. Následovalo exhibiční vystoupení se zbraněmi, které předvedla jednotka Čestné stráže Armády ČR Posádkového velitelství Praha.

Poté zaplněné náměstí patřilo hasičů. Nejprve se představili členové přípravky dobrovolných hasičů ze slovenského Šamorína s ukázkou požárního zásahu na „hořící domek“. Ti také později přijeli vozidlem k simulované dopravní nehodě motocyklisty. Hasiči poskytli raněnému předlékařskou péči a ošetřili jej. Odstranili malý motocykl z „cesty“ a zasypaly uniklé provozní kapaliny sorbentem, který následně zametly.

Příslušníci HZS Královéhradeckého kraje ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou a Městskou policií Dobruška návštěvníkům ukázali svou činnost při záchraně osoby s náhlou zástavou krevního oběhu za použití přístroje AED (automatizovaný externí defibrilátor).

Velitel rychnovské stanice mjr. Bc. Radovan Bien předvedl divákům řezání vodním paprskem COBRA. Toto zařízení je součástí vybavení cisternové automobilové stříkačky CAS 20. Nejprve byla síla paprsku ukázána na dřevěném trámu. Poté přišla na řadu betonová dlaždice. I s tou si vodní paprsek poradil a pronikl skrz.

Krátce před 12. h se náměstím „prošla“ koňská hlídka Městské policie hlavního města Prahy. V závěru dopoledního programu členové dobrovolných hasičů Podbřezí – Skalka ukázali, že historická ruční stříkačka z roku 1868 a motorová stříkačka ze 30. let 20 stol. nejsou pouze na ozdobu, ale jsou plně funkční i v dnešní době. Jako poslední vystoupili na travnaté ploše vedle Městské knihovny městští policisté z Jaroměře s výcvikem služebních psů.

Odpolední část programu pokračovala koncertem malé dechové hudby Válenečka. Akci doplnila unikátní výstava k výročí rozsáhlých požárů v Dobrušce, ke kterým došlo v letech 1806 a 1866. V sále Společenského centra Kino 70 byla také k vidění výstava modelů lodí a letadel, ručních palebných zbraní a raketových zbraní.

Letošní ročník se i díky počasí a velké návštěvnosti přiřadil k předchozím vydařeným a všichni se již jistě těší na příští jubilejní již 10. ročník.

Alena Žáková, DiS.
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet