Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté dopadli žháře, který v Pelhřimově zapaloval kontejnery a popelnice

Pelhřimovským policistům se podařilo dopadnout žháře, který v období od prosince loňského roku do začátku letošního května zapálil v Pelhřimově několik kontejnerů a popelnic, papírový odpad u prodejního stánku a plátěnou markýzu na prodejně. Po tomto činu ho policisté zadrželi a muž se přiznal i k předchozím skutkům. Nyní je obviněn z přečinu poškození cizí věci a hrozí mu až jeden rok vězení.

V sobotu 7. května 2016 krátce po jedné hodině v noci vyjížděla hlídka obvodního oddělení do terénu vykonávat obchůzkovou službu. U budovy obvodního oddělení policisty kontaktoval řidič vozidla s tím, že na budově na Svatovítském náměstí hoří markýza.

Policisté ihned vyjeli na místo, kde viděli hořící roletu a všimli si, že z místa utíká nějaký muž. Jeden z policistů začal muže pronásledovat a druhý vzal ze služebního vozidla hasicí přístroj a markýzu uhasil.

Druhému policistovi se mezitím podařilo utíkajícího muže dostihnout a zajistit a hlídka ho následně převezla na služebnu. Tam policisté zjistili jeho totožnost, jedná se o jednatřiceti­letého muže z Pelhřimovska. Při dechové zkoušce na alkohol nadýchal 1,5 promile. Policistům se k zapálení markýzy přiznal.

Případ si převzali kriminalisté, kteří začali prověřovat i další případy úmyslných zapálení v centru Pelhřimova. I k těm se pak zadržený muž přiznal. V tomto týdnu policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání pro přečin poškození cizí věci.

Muž je obviněn z toho, že v období od prosince do května zapálil na různých ulicích v Pelhřimově celkem šest popelnic a kontejnerů a dále papírový odpad u zadní stěny dřevěného prodejního stánku na Masarykově náměstí a již uvedenou markýzu na prodejně na Svatovítském náměstí.

Těchto skutků se dopouštěl vždy pod vlivem alkoholu, požáry zakládal plynovým zapalovačem a z místa odcházel po rozhoření ohně. Celkem způsobil škodu za více jak 86 tisíc korun.

uvedl npor. Mgr. Luboš Jakoubek, vedoucí pelhřimovských kriminalistů

Obviněný, který zatím nebyl soudně trestán, je vyšetřován na svobodě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Bc. Monika Pátková
Policie ČR
Sdílet