Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravská muzejní noc přilákala stovky návštěvníků také do hasičského muzea

V sobotu 11. června 2016 opět zůstala i po setmění otevřená nejrůznější muzea, galerie a další kulturní organizace v Ostravě. Již po osmé se uskutečnil mezinárodní festival Ostravská muzejní noc. Od 17 hodin do půlnoci se v rámci Ostravy společně představilo 33 státních, neziskových a soukromých organizací, které se zapojují do kulturního života města i Moravskoslezského kraje. Mezi nimi nechybělo ani Hasičské muzeum města Ostravy.

Zajímavé muzeum se nachází od roku 2005 v Ostravě-Přívoze, kde sídlí v secesní budově někdejšího německého sboru dobrovolných hasičů. Na původní dům navazuje moderní přístavba, která citlivě propojuje historický objekt se soudoubou architekturou.

Hasičské muzeum města Ostravy je součástí Stezky technických atraktivit, nazývané zkráceně TECHNO TRASA, která virtuálně spojuje dvanáct objektů technického rázu.

Samotnou expozici hasičského muzea tvoří sedm částí, které vytváří nejen náhled do historie hasičství, ale také ukázky současné techniky, pracoviště Integrovaného bezpečnostního centra, modelových situací, spolupráce integrovaného záchranného systému a ukázky záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou. Ve vzájemném spojení vytváří tyto expozice obraz širokého spektra oblastí, které s hasiči souvisí.

V rámci Ostravské muzejní noci bylo pro návštěvníky připraveno několik dynamických ukázek, především zásahy hasičů s historickou technikou a v historických uniformách. Zhruba osm stovek návštěvníků se tak v kontrastu s vystaveným moderním vybavením mohlo podívat, jak dlouhou cestu ušla hasičina v průběhu uplynulých sto let.

Zaměstnanci hasičského muzea měli pro veřejnost připraveno občerstvení, nechyběl rozšířený výklad k jednotlivým exponátům a samozřejmostí byla možnost vyzkoušet si práci hasiče na vlastní kůži. Toho využívaly nejen děti, které radostně pumpovaly ručními stříkačkami vodu, ale ani tatínkové, které zajímaly především technické exponáty se spalovacím motorem.

Hasičské muzeum města Ostravy je otevřeno s výjimkou pondělí denně, v týdnu do 17, o víkendech do 13 hodin.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet