Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky u obce Černošín

Už od včerejšího odpoledne bojují hasiči s požárem skládky u obce Černošín na Tachovsku. Požár byl ohlášen v neděli 28. září 2008 v 15.34 hodin. Situaci ztěžoval vítr, který oheň rozšiřoval do okolí. Na místě nakonec zasahovalo osm hasičských jednotek.

Už od včerejšího odpoledne bojují hasiči s požárem skládky u obce Černošín na Tachovsku. Požár byl ohlášen v neděli 28. září 2008 v 15.34 hodin. Situaci ztěžoval vítr, který oheň rozšiřoval do okolí. Na místě nakonec zasahovalo osm hasičských jednotek. K události byla povolána laboratoř z Třemošné, aby zjistila případný únik škodlivin do ovzduší. Kouř ze skládky naštěstí stoupal vysoko, takže neohrozil obyvatele blízkého Černošína ani Krásného Údolí. Do nočních hodin byla na místě ponechána dobrovolná jednotka z Černošína, která skládku hlídala.

Dnes ráno vyrazili na místo profesionální hasiči, aby pokračovali v prolévání hořící skládky vodou. Nyní stále hoří plamenem větší stěna odpadu, kterou se snaží majitel skládky rozhrnovat pomocí speciální techniky, aby se vytvořila cesta, po které by mohly sjíždět hasičské cisterny. Zasahující jednotky hořící místa prolévají vodou a rozhrnují, aby byla odhalena ohniska požáru. Dnes byli k požáru opět povoláni pracovníci laboratoře, aby zjistili únik škodlivin do ovzduší. Kvůli mlze totiž kouř sedá k zemi a šíří se k nedalekým obcím. Z tohoto důvodu byli kontaktování i zástupci příslušných obcí, aby informovali obyvatele o situaci. Předpokládá se, že likvidace požáru potrvá ještě nejméně celý den.

Příčinou požáru bylo odpadu, které se ale rychle šířil a zasáhl tak plochu 50 × 40 m. Událost je beze škody.

por. Mgr. Alena Marešová

tisková mluvčí

HZS Plzeňského kraje


-kaw-

Sdílet