Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tvrdý výcvik v romantickém prostředí

I přes horké počasí pardubičtí hasiči – lezci nacvičovali záchranu osob.

I v těchto horkých dnech hasiči-lezci mají napilno. V lokalitě Leštinka u Skutče připravili chrudimští lezci společné cvičení lezeckých skupin HZS Pardubického kraje (HZS územní odbor Svitavy, Chrudim a Pardubic) a lezecké skupiny podniku Paramo Pardubice a.s. Nechyběli ani zdravotníci Záchranné služby Polička.
Hasiči-lezci zde nacvičovali záchranu osoby z vody pomocí Tyrolského traversu. Cílem bylo vyzkoušet i nové obleky pro práce ve vodě, ale hlavně souhru všech záchranářů.

Zatopený žulový lom v lokalitě Leštinka je nejen romantické zákoutí, ale hlavně dokonalé prostředí pro tvrdý výcvik záchranářů.
Hasiči vystavěli lanový travers o délce 85 metrů a ve výšce 24 m nad vodou. Mezitím, co skupina lezců z Chrudimi a Pardubic tvořila travers, svitavští hasiči-lezci se převlékli do oděvu Sea Horse. „Důležité je řádně zatáhnout zip a mít těsné manžety, aby se dovnitř nedostala voda,“ říká hasič a krajský instruktor lezců v jedné osobě Radek Svojanovský ze Svitav. „Na oděv se dá bez problémů navléknout i další postroj. V tomto oděvu je potřeba alespoň 2 až 3 hodiny trénovat. Pohyb v něm je poměrně obtížný,“ vysvětluje Radek Svojanovský. Akce začíná. Do vody se ponoří hasič v obleku a mění se v potápějícího se figuranta někde uprostřed vodní hladiny. K topící osobě se dostává první záchranář. Ten se slaňuje na břeh a k vodě, doplave pro tonoucího. Mezitím se připravuje další zachránce s nosítky. Ten je i s nosítky spuštěn na hladinu vody, kam už první zachránce "dopravil“ topící se osobu. Obtížná situace nastává při naložení zachraňované osoby na nosítka. Nosítka i se záchranářem jsou vytažena nad hladinu a dopravena na zem, kde je připravena zdravotnická pomoc.

Dalším, velmi náročným úkonem, bylo vyproštění zraněné osoby ze stěny. Záchranáři si určili i zranění osoby – bezvědomí s možností selhání životních funkcí.

A jaký byl postup záchrany:
První záchranář se slanil k postiženému s cílem zjistit jeho stav a možnosti záchrany. Po zaujmutí pracovní polohy si připnul postiženého k sobě, aby zabránil jeho možnému pádu. Pak doplňuje evakuační postroj. Záchranář připravil vhodnou polohu pro postiženého. Druhý záchranář se musel slanit na jiném laně se zdravotnickým batohem. Oba pak orientačně zjišťují zdravotní stav postiženého, připravují krční límec k fixaci krční páteře. K postiženému se také slanila lékařka, aby zjistila zdravotní stav postiženého a vedla další postup. Druhý záchranář musel provádět umělé dýchání pomocí Ambu vaku (ruční křísící přístroj). Postižený byl stabilizován na skalní plošince, a to proto, aby měl opřená záda pro případ vedení srdeční masáže. "Lékařka zajistila žílu plastovou kanylou, do které byla zavedena infúze. Infúzní vak první záchranář zavěsil na lano. Paže se zavedenou kanylou musela být zadlahována. Byla provedena infúzní léčba, ošetřování závažnějších poranění a umělé dýchání, podobný postup jsme možná zkoušeli jako první v republice,“ přiblížil simulovanou záchranu osoby Radek Svojanovský. Nakonec byla osoba transportována. Celá tato fáze záchranné akce trvala v podání Lezecké skupiny ze Svitav a Záchranné služby z Poličky necelých 14 minut.

Další den se uskutečnil na hladině zatopeného lomu výcvik v záchraně tonoucích, vysazování z motorového člunu, ale i vyproštění z převrženého člunu.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet