Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ústí nad Labem cvičili společně s dalšími složkami IZS zásah u pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc

V pondělí 13. června 2016 proběhlo v Ústí nad Labem – Neštěmicích cvičení složek IZS: Záchyt pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc. Cvičení proběhlo na zdravotním středisku v Mlýnské ulici. Cílem akce bylo procvičit řešení nastalé nebezpečné situace v rámci složek Integrovaného záchranného systému.

Námět cvičení

Do zdravotního střediska v Neštěmicích ulice Mlýnská 396 se dostavil pacient vykazující znaky agresivní chování a dožadoval se přednostního vyšetření. Lékařka povolala hlídku PČR, načež ji pacienti v čekárně (5 osob) upozornili na akutní příznaky této osoby (horečnatý stav, krvácení z nosu, opakované zvracení s příměsí krve apod.).

Zdravotnický personál, který použil základní osobní ochranné prostředky, pacienta izoloval, nasadil mu roušku a uzavřel objekt (dveře, okna, ventilace). Dále si personál zapsal iniciály všech přítomných (pacienti a další osoby, které s nemocným přišli do styku) a vysvětlil jim nutnost neopouštět středisko a vyčkat do příjezdu záchranných složek.

Lékař zjistil řádně anamnézu s důrazem na cestovatelskou anamnézu nebo kontakty s cestovateli a informoval operační středisko Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje (dále jen OS ZZS) s žádostí o transport pacienta na vyšší zdravotnické pracoviště s podezřením na onemocnění vysoce nakažlivou nemocí (dále jen VNN) a nutnosti použití speciálních osobních ochranných prostředků.

OS ZZS oznámil Krajské hygienické stanici, Krajskému operačnímu středisku Hasičského záchranného sboru a Policie ČR žádost o spolupráci, a vyslal na místo výjezdovou skupinu, která měla za úkol pacienta zajistit a připravit na případný transport v biovaku a předání druhosledové posádce k transportu. To vše za přísných opatření a za použití speciálních ochranných prostředků (speciální osobní prostředky na ochranu proti VNN).

Po dojezdu je lékař vpustil do objektu a dovede k pacientovi. Posádka vysvětlila pacientovi následující činnost a zahájila přípravu na transport v biovaku. Krajská hygienická stanice dorazila na místo a po zjištění anamnézy rozhodla o zavedení nejpřísnějších opatření a umístění pacienta na pracoviště Infekčního oddělení nemocnice Na Bulovce v Praze.

Zúčastněné složky

  • Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje – stanice Ústí nad Labem
  • Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem
  • Zdravotnická záchranná služba Ústí nad Labem
  • Policie ČR Ústí nad Labem
  • Městská policie Ústí nad Labem
  • Krajský úřad
Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet