Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z převrácené cisterny uniklo mezi Českým Brodem a obcí Kounice 25 tun dusičnanu amonného

Dne 14. června krátce před třináctou byla na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámena dopravní nehoda cisterny převážející neznámou látku. Nehoda se stala na silnici číslo 272 mezi Českým Brodem a obcí Kounice.

Dle poplachového plánu k místu události vyslal operační důstojník profesionální hasiče ze stanic Český Brod a Říčany a také jednotku sboru dobrovolných hasičů Lysá nad Labem. Po příjezdu první jednotky na místo události bylo provedeným průzkumem zjištěno, že cisterna převážející 44% dusičnan amonný je převrácená na boku mimo komunikaci a dochází k masivnímu úniku přepravované látky.

Z důvodu předpokládaného většího počtu nasazených sil a prostředků vyhlásil velitel zásahu II. stupeň požárního poplachu, a tak k místu mimořádné události vyjely další jednotky ze stanice Nymburk, SDH Úvaly a řídící důstojník územního odboru. Do zásahu se zapojila i Chemická laboratoř Kamenice, která látku přesně detekována. V rámci mezikrajské spolupráce byla vyžádána pomoc opěrného chemického bodu od jednotky HZS hl. města Prahy.

Dle sdělení řidiče cisterny, který byl při nehodě lehce zraněn a následně odvezen do nemocnice, bylo přepravováno 33 tun dusičnanu. Hasiči v ochranných oblecích zjistili, že většina přepravované látky unikla do pole. Po zjištění, že se nejde o vysoce nebezpečnou látku, došlo na místě k redukci sil a prostředků. Hasiči posléze pomocí fekálního vozidla odčerpali zbývající hnojivo a poté byl kamion soukromou firmou vyproštěn.

Sdílet