Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali muže a ženu z lomu

K záchraně zraněného mladého muže a ženy ze skály vyjížděli dnes odpoledne hasiči do zatopeného lomu u nádraží v Blansku.

K záchraně zraněného mladého muže a ženy ze skály vyjížděli dnes odpoledne hasiči do zatopeného lomu u nádraží v Blansku. Hasiče na místo krátce po 16. hodině zavolali zdravotníci. K záchraně mladé dvojice vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Blansku a v Lidické ulici v Brně.

ilustrační foto

Mezi zasahujícími hasiči byli záchranáři – lezci se specializací k záchraně osob z výšek a hloubek. Dvaadvacetiletý muž se odpoledne podle dostupných informací při procházce na cestičce kolem lomu zřítil ze skály a po pádu z výšky zhruba sedmi metrů zraněný spadl do vody. Jeho o rok mladší přítelkyně se mu snažila pomoci, sama však uvízla na skále ve výšce cca sedmi metrů nad vodou a tři metry pod hranou skály.

Pád zraněného muže uviděl muž ze sousedství, který na vodu spustil nafukovací člun a mladíka, kterému hrozilo utonutí, z vody vytáhl na břeh. Tam se ho ujali přivolaní zdravotníci. Hasiči ke zraněnému, který byl v obtížně přístupné části lomu, spustili člun. Muže na nosítkách naložili a převezli na protější břeh lomu k sanitce ZZS. Po záchraně mladíka se hasiči dostali také k jeho přítelkyni.

K mladé ženě, která zraněna nebyla, se hasiči pomocí horolezecké techniky a vybavení slanili z výšky zhruba deseti metrů. Dívku uvázali do evakuačního šátku a na laně spustili ze skály do člunu, kterým ji převezli do bezpečí.


por. Mgr. Jaroslav Haid,
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-skw-

Sdílet