Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čpavek uniklý ze zimního stadionu v Klatovech vyhnal děti ze školy, cvičily desítky příslušníků složek IZS

Ve čtvrtek 16. června 2016 v době od 9:00 do 12:00 cvičily složky IZS v Klatovech na Zimním stadionu zásah při úniku čpavku z přívodního potrubí na plochu.

Cvičení se zúčastnily všechny složky IZS a další dotčené organizace, za jednotlivé složky celkem 42 hasičů, 11 zdravotnických záchranářů, 5 záchranářů LZS Líně, 16 příslušníků PČR, 3 strážníci Městské policie Klatovy, 12 členů Krizového štábu města Klatovy, nemocnice Klatovy do cvičení zapojila 65 svých zaměstnanců a FN Plzeň zajistila 26 členný tým. Roli figurantů se chopili žáci ZŠ v Tolstého ulici.

Záchranářské týmy si především museli poradit se záchranou zraněných pracovníků a evakuací Základní školy, která je v sousedství stadionu. Pro účely cvičení zazněl se souhlasem města z rozhlasu signál Všeobecná výstraha. V okolí zimního stadionu bylo obyvatelstvo informováno před cvičením, aby se předešlo panice.

Dle scénáře pět zaměstnanců stadionu se při pokusu uzavřít přívod čpavku nadýchalo nebezpečné látky a upadlo do bezvědomí. Jejich zranění byla klasifikována jako velmi těžká. Další 4 osoby v prostoru Zimního stadionu byly postiženy 4 středně těžce a 11 osob utrpělo pouze lehká poranění.

Vzhledem k tomu, že v těsné blízkosti Zimního stadionu se nachází Základní škola plná dětí, a hrozilo fiktivně nebezpečí, že toxický mrak se tímto směrem rozšíří, museli hasiči děti ze školy evakuovat na sportovní hřiště Pod hůrkou za asistence MP Klatovy a pod dohledem učitelů ZŠ.

Cílem cvičení je mimo jiné prověřit havarijní plán zimního stadionu Klatovy, procvičit taktické postupy jednotek PO a složek IZS při úniku většího množství kapalného čpavku do okolí, jejich spolupráci nejen mezi sebou, ale i s dalšími zúčastněnými organizacemi, místní ZŠ a Krizovým štábem města Klatovy.

Zúčastněné složky:

  • JPO – HZS Klatovy, CHL Třemošná, JSDH Klatovy, JSDH Klatovvy Luby
  • ZZS – ZZS Plzeňského kraje – výjezdové stanoviště Bory a Klatovy
  • LČR – VÚ Líně LZS
  • PČR – OOP Klatovy a Švihov, DI Klatovy
  • Městská policie Klatovy
  • Odbor krizového řízení Města Klatovy
  • Klatovská nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet