Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči cvičili na klidné vodě ve Skochovicích s Vodní záchrannou službou ČČK

V pondělí, úterý a středu se uskutečnil na řece Vltavě v katastru obce Vrané nad Vltavou v místní části Skochovice společný výcvik Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Vodní záchranné služby ČČK (VZS).

V úvodu byli všichni přítomní seznámeni s plánem odborné přípravy, s technickými prostředky, s lokalitou ve které výcvik probíhal a s bezpečností při práci na vodě. Následovalo rozdělení příslušníků do několika skupin s tím, že bylo předem dáno, co jaká skupina bude dělat.

Několik hasičů a vodních záchranářů se převléklo do tzv. suchých obleků a vydali se do vody. Druhá část jejich kolegů se je následně pokoušela zachránit pomocí všech dostupných technických prostředků a vytáhnout je z vody do záchranného člunu. Poté následovala záchrana osob pomocí házecího pytlíku.

Následně si jeden z příslušníků vyzkoušel záchranu tonoucího v těžkém zásahovém oděvu, který mají hasiči běžně na sobě. Nejprve k němu musel na určitou vzdálenost doplavat a poté ho dopravit na břeh. Součástí výcviku bylo i předvedení a vyzkoušení nové techniky, která byla na dané stanice dislokována.

Všichni zúčastnění se seznámili s vybavením povodňového kontejneru, který byl nedávno zařazen do služby stanici HZS Slaný. Členové VZS prakticky předvedli různé techniky záchrany z vody a předvedli své vybavení.

Za Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se výcviku zúčastnily jednotky ze stanic Řevnice, Roztoky, Jílové u Prahy, Říčany, Kladno a Slaný. Cílem společného výcviku bylo zdokonalení se v práci na klidné vodě.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet