Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravský USAR odřad trénoval stabilizaci budov a vozidel v Dolní oblasti Vítkovic

Tři desítky profesionálních hasičů z Ostravy, příslušníků USAR odřadu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) trénovali od pátečního rána 17. června 2016 do sobotního odpoledne v Dolní oblasti Vítkovic s moderními technickými systémy, zaměřenými na stabilizaci výkopů a staticky narušených objektů, a s tím související záchranu a vyproštění zraněných a zasypaných osob.

Trénink ostravského mezinárodně certifikovaného týmu navazuje na mezinárodní mítink americké firmy Paratech, zaměřené na produkci techniky a technických prostředků na vyprošťování a stabilizaci, který se uskutečnil v minulých dnech v Ostravě. Vybavení této společnosti používá i HZS MSK již několik let a předmětem speciálního výcviku je předání zkušeností mezi USAR týmem a specialisty zmíněné firmy, jako jsou např. mezinárodně uznávaný Francesco Rossetti a další zkušení zahraniční instruktoři.

V opuštěné a veřejnosti nepřístupné části Dolní oblasti Vítkovic (nedaleko Rudné ulice) je pro speciální trénink připraveno několik pracovišť, kde vybraní hasiči z HZS MSK, členové USAR týmu, trénují po dva dny záchranu osob a stabilizaci objektů a výkopů. Z jihu Moravy přijelo na výcvik několik příslušníků z HZS Jihomoravského kraje a hasičského učiliště v Brně.

USAR (Urban Search And Rescue) odřad Hasičského záchranného sboru ČR má již několik let certifikaci pro záchranu osob v zahraničí při zemětřeseních, sesuvech půdy a jiných živelních pohromách či haváriích především v městských zástavbách. Své zkušenosti využívá i při obdobných zásazích i na území naší republiky, a je tvořen dvěma částmi z HZS MSK a HZS hl.města Prahy.

Firma Paratech je výrobcem známého ručního nářadí a zvedacích vaků, také originálního systému mechanických a pneumatických podpěr, jejichž vzájemnou kombinací lze poskládat sestavu pro zabezpečení stabilizace staticky narušených budov a výkopů pro účely vyproštění osob a zvířat.

Této techniky lze využít např. pro záchranu a vyprošťování osob, zavalených těžkými břemeny či uvolněnou zeminou, například při zemětřesení, při stabilizaci nejrůznějších vozidel po dopravní nehodě, často i pro stabilizace narušených objektů a zapažení zborcených výkopů.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet