Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek likvidovalo požár parníku na Orlické přehradě, škoda byla vyčíslena na dva miliony

V pátek 17. června 2016 v 19:46 hodin obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru výletní lodi na Orlické přehradě u Orlíka nad Vltavou.

K požáru operační důstojníci vyslali profesionální hasiče ze stanic Písek a Milevsko a svolali jednotky SDH obcí Mirovice, Čimelice, Hrejkovice a Kostelec nad Vltavou. Zároveň k přehradě vyjeli v rámci mezikrajské výpomoci ze Středočeského kraje dobrovolní hasiči obcí Petrovice a Zalužany. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Požár zasáhnul výletní parník typu „maďarka“, který byl na vodě, ale již ukotvený v přístavišti. Na lodi nebyl nikdo z cestujících osob. Požár se ještě před příjezdem hasičů pokusili hasit tři členové posádky, ale požár byl nad jejich síly. Rychle se rozšířil prakticky po celé palubě a ničil celou nástavbu lodě.

Zasahující hasiči prověřili, že na lodi již skutečně není žádná osoba, a zároveň okamžitě zahájili hasební práce. Z lodi vynesli jednu dvoukilovou propanbutanovou láhev. Zásah jednotky vedly v dýchací technice. Krátce po půl deváté večerní velitel zásahu nahlásil, že požár je pod kontrolou a část dobrovolných jednotek odeslal zpět na jejich základny. Úplně uhašen byl požár ve 21:02 hodin.

V nádržích lodě zůstalo přibližně 400 litrů nafty. Únik do vody nebyl zjištěn. Hasiči řešili, zda naftu z nádrží odčerpat. Prověřili, že nádrže jsou zajištěné, k úniku nemůže dojít. Hasiči proto po dohodě s majitelem lodi naftu neodčerpávali, odčerpání nádrží si majitel zajistí v následujících dnech bez pomoci hasičů.

Zdravotníci ZZS na místě ošetřili dvě zraněné osoby – kormidelníka a kapitána lodi, kteří prvotně zkoušeli požár uhasit. Příčina vzniku požáru je v tuto chvíli v šetření. Vyšetřovatel HZS společně s Policií ĆR bude v šetření pokračovat v následujících dnech.

Předběžná výše vzniklé škody byla na shořelé nástavbě lodi stanovena na 2 000 000,–, hasiči svým rychlým zásahem uchránili majetek v hodnotě 5 000 000,–.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet