Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HZS MSK prezentoval svou práci na Dni Policie ČR na Slezskoostrav­ském hradě

V sobotu 18. 6. 2016 se konal Den Policie České republiky na Slezskoostravském hradě v Ostravě. Prezentovali se zde i hasiči z HZS MSK formou dynamických ukázek a stanu preventivně-výchovné činnosti.

V rámci pestrého dne, na kterém se podílely všechny složky IZS i hosté ze zahraničí, se představili také hasiči z HZS MSK. V rámci dynamických ukázek předvedli spolupráci s ostatními složkami IZS (Policie ČR a Zdravotnická záchranná služba) při zásahu u dopravní nehody se zraněnými osobami, které bylo nutno vyprostit, ošetřit a přepravit do nemocničního zařízení. Systém IZS v České republice skvěle funguje, je propracovaný a jezdí se k nám učit záchranné sbory z celého světa. Druhou dynamickou ukázkou byla záchrana osob z výšky pomocí lezeckých prostředků. Hasiči předvedli, že pomocí správných pomůcek jsou schopni z výšky efektivně zachraňovat lidi.

Na půdě hradu byl také postaven stan preventivně-výchovné činnosti. Zde si mohly děti vyzkoušet složit „puzzle“ s dráčkem Hasíkem, zodpovědět dotazy z oblasti prevence a ochrany obyvatelstva, případně správně přiřadit jednotlivé předměty k hasičům, záchranářům a policistům. Byla zde připravena také magnetická tabule se schématem domu, na které byly ukázány nejčastější problémy v domácnostech, od kterých může vzniknout požár. Důraz byl kladen také na včasné zpozorování požáru či úniku plynu, kterým významně pomáhají i hlásiče požáru a detektory úniků nebezpečných plynů (metan, oxid uhelnatý apod.). Včasnou detekcí požárů a úniků nebezpečných plynů jsou významně chráněny životy a zdraví občanů.

Dospělí návštěvníci mohli zodpovědět složitější dotazy, ověřit si své znalosti z oblasti požární ochrany, podívat se zblízka na hasicí přístroj nebo také shlédnout zásahový oblek hasičů či ukázku improvizované ochrany obyvatel. Ve stanu byli přítomni tři zkušení instruktoři a jedna instruktorka, kteří byli připraveni fundovaně zodpovědět všetečné dotazy jak dětských, tak i dospělých návštěvníků. Pro všechny návštěvníky byly připraveny drobné dárky ve formě samolepek, omalovánek, pexes a dalších materiálů z oblasti preventivní výchovy.

Dotazy přicházely i ze strany kolegů z IZS, na oplátku také naši instruktoři mohli zjistit zajímavé skutečnosti z práce ostatních kolegů.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet