Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Intenzivní déšť zaměstnal v neděli večer hasiče na Rychnovsku, zasahovali u dvou desítek událostí

Poklidný podvečer v neděli 19.6. narušil kolem 18:30 hodin na Rychnovsku intenzivní déšť, který způsobil škody a zaměstnal profesionální a dobrovolné hasiče.

Jenom v samotném Rychnově nad Kněžnou a jeho okolí řešili hasiči ve večerních hodinách více než dvě desítky událostí, přičemž se především jednalo o odstraňování spadlých větví a stromů a odčerpávání dešťové vody.

V Mírové ulici v Rychnově nad Kněžnou voda natekla do místní trafostanice a hasiči zde řešili událost spolu s energetiky. Ve stejné ulici voda střechou protekla do jednoho z místních bytových domů a poškodila obytné prostory. Obyvatele nebylo třeba evakuovat.

Asi nejdramatičtější situace nastala v ulici Městská Habrová, kde voda vnikla do několika nepodsklepených domů a vytvořila také velikou lagunu, která zasahovala do místní pozemní komunikace. Hasiči za pomocí vodních čerpadel odčerpali nejprve lagunu a následně vodu z jednotlivých objektů.

O nastalé situaci byl operačním střediskem Královéhradeckých hasičů informován také starosta obce.

Před desátou hodinou večer chybělo jen málo, aby došlo k vážnější železniční dopravní nehodě, když na trati mezi Rychnovem nad Kněžnou a Solnicí spadl strom do kolejiště a do něj téměř najel vlak. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění a materiální škody a kolem jedenácté hodiny večer již trať byla opět v provozu.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Lipovky. Stromy a spadlé větve odstraňovali hasiči také například v Palackého ulici v Rychnově nad Kněžnou, v Javornici nebo v Černíkovicích.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet