Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rochlově u Nýřan proběhl další výcvikový tábor jednotek sborů dobrovolných hasičů

Od pátku 10. 6. 2016 do neděle 12. 6. 2016 proběhl v Rochlově u Nýřan tradiční okrskový výcvikový tábor jednotek SDH obcí. Jedná se o plánovaný výcvik všech jednotek SDH v okrsku Nýřansko na severu Plzeňska.

V minulých letech se akce konala u rybníků v Přehýšově. V loňském roce se však akce přemístila na louku u vodní nádrže nad obcí Rochlov, která se svou polohou i dostupností osvědčila především v době vydatných dešťů. Program tábora je vždy rozdělen na několik částí.

V pátek dopoledne proběhlo taktické cvičení. Pro JPO II a III byl připraven výjezd do sklárny Stölzle Union v Heřmanově Huti. Jednotky nacvičovaly zásah při havárii sklářské pece. Na místo přijeli místní dobrovolní hasiči a dále dobráci z Nýřan. Jednotka HZS PS Nýřany dohlížela nad prováděnými záchrannými pracemi.

Druhým cvičením, již pro všechny sbory okrsku Nýřansko, byl požár lesa v areálu firmy DIOSS a.s. Odpoledne pak všechny sbory okrsku dojely nad obec Rochlov, kde během několika desítek minut vyrostl stanový tábor se zázemím.

V sobotu ráno čekalo na hasiče školení k technice, o postupu při výjezdech, použití a vlastnosti věcných prostředků, dále pak následovala přednáška o druzích čerpadel a jejich použití.

Velice zajímavá pak byla přednáška na téma komunikaci, která byla vedena přímo pracovníkem KOPIS, a kde se hasiči dozvěděli více o fungování operačního střediska a proškolili členy jednotky jak správně komunikovat s operačním střediskem.

Před ukončením dopoledního bloku nás svou návštěvou mile překvapil ředitel HZS Plzeňského kraje plk. Ing. František Pavlas. Doufáme, že jeho krátká návštěva ho přesvědčila o kvalitě výcvikového tábora a tím i o kvalitě samotného školení členů výjezdových jednotek.

Po obědové pauze byla na programu přednáška HZS SŽDC (Správy železniční dopravní cesty) a školení na ustavování požární techniky u zásahu. Na závěr sobotního programu všechny sbory zřídili dálkovou doprava vody za pomoci přenosných kalových čerpadel a vyrovnávacích nádrží, do nepřístupného terénu.

Druhá polovina sborů s CAS pak tvořila kyvadlovou dopravu vody. Po ukončení sobotního výcviku se na místo dostavili podporovatelé převážně z řad rodinných příslušníků, aby prověřili, zda jejich hasiči nelenoší a jestli je o ně dobře postaráno. Do polní kuchyně, o kterou se staral SDH Zbůch a Přehýšov a kde se připravovala strava pro všech 110 účastníků výcviku, směřuje však jen samá chvála a poděkování.

Nedělnímu dopoledni pak patřila přednáška Police ČR a zdravotníků s názornými ukázkami poranění, resuscitace a následného ošetření nejen při dopravních nehodách.


K organizaci tábora jako takového můžeme říci, že morálka cvičících byla na velmi dobré úrovni a všechna témata jsme byli schopni probrat dle předem stanoveného časového harmonogramu. Rovněž logisticky jsme zvládli vše podle toho, jak jsme původně plánovali.

celou víkendovou akci hodnotí starosta okrsku Nýřansko pan Ondřej Melichar


Co se týká hasičiny jako takové, je nutno si přiznat, že máme stále velké rezervy v taktických postupech, detailnější znalostech používaných věcných prostředků. Toto jsou body, na které se budou muset velitelé jednotek ještě zaměřit, abychom na konci výcvikového roku mohli prověřit znalosti při závěrečných testech.

doplňuje velitel okrsku pan Petr Česánek


K slovům bratra Melichara se připojuje i velitel SDH Nýřany a zároveň velitel stanice HZS v Nýřanech npor. Bc. Robert Kučera a dodává:

Dalším problémem, který je zcela zásadní, je fakt, že některé jednotky sborů dobrovolných hasičů nemají v zásahové technice předepsané technické prostředky podle vyhlášky. A tak ve vozidlech absentují základní typy požárních proudnic, požární sběrače, ejektory a přetlakové ventily.

Naopak je třeba vyzdvihnout operativnost a rychlost, s jakou jsou dobrovolní hasiči schopni se zhostit zadaných úkolů. Takovým úkolem, který nebyl v plánu výcviku, a přesto musel být zařazen z důvodu náhlé změny meteosituace před ukončením výcvikového tábora, bylo nouzové bourání tábora.

Abychom zamezili promoknutí vojenských stanů a výstroje bylo nutno rychlé složení veškerého ubytování jednotek. Deset jednotek zvládlo složení svých stanů a výstroje za dobu 30. minut od vydání rozkazu.

Věříme, že si z této akce odnášejí všichni hasiči praktické znalosti nejen do výjezdů, ale i do civilního života. Tradice okrskového výcvikového tábora nekončí a doufáme, že i v dalších letech bude hojná účast všech sborů okrsku Nýřansko. Rádi bychom tímto vyjádřili velký dík nejen zúčastněným sborům, ale zejména SDH Rochlov za přípravu prostor, kde se výcvikový tábor odehrával a v neposlední řadě i Obci Rochlov a to za podporu při realizaci Výcvikového tábora 2016.

Zúčastněné sbory

  • Rochlov
  • Heřmanova Huť
  • Nýřany
  • Zbůch
  • Přehýšov
  • Lochousice
  • Blatnice
  • Vejprnice
  • Úherce
  • Líně
Sdílet