Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči posbírali medaile na TFA v polské Toruni i v roce 2016, bodovali jednotlivci i týmy

Do polské Toruni – místa, kde se v roce 2016 odehrávalo další evropské klání v soutěžích TFA a Firefighter Combat Challenge – zamířila na konci června také početná skupina českých hasičů-sportovců.

Přibližně dvacet hasičů za dohledu „velitele týmu“ Zdeňka Koutníka a trenéra Miroslava Šína absolvovalo v průběhu tří dnů jak rychlou Combat Challenge, tak i již zmíněnou královskou disciplínu TFA.


První den třídenního klání, čtvrtek 23. června 2016, byl ve znamení tandemů – ty české nastoupily na start dva. Prvním v pořadí byla dvojice Milan Pařil a Jaroslav Poukar, svým časem 1:27:67 se v celkovém hodnocení dostali na 13. místo. Jan Pipiš a Martin Jelínek, tandem pojmenovaný „Fire Lions“, skončili na 71. místě s časem 1:45:35.

V podvečer, ale za stále silně svítícího slunce, dostaly prostor štafety. Českou republiku v tomto hromadném klání zastupovaly celkem čtyři, s dvaceti hasiči.

Štafeta „A“, ve složení Lukáš Novák, Pařil Milan, Petr Vyhnálek, Roman Viej a Petr Moleš dokázala všechny disciplíny splnit v čase 1:17:38 a celkově se umístit na sedmém místě.

Štafeta „béčková“, složená z Víta Malenovského, Jana Haderky, Jardy Poukara Pavla Kubína a Pavla Kouříka urvala poslední postupové místo – šestnácté. Stačil jim k tomu čas 1:28:57.

Štafeta „C“ byla pomalejší jen o necelé tři vteřiny, čas 1:31:25 je ale odsunul až na 25. místo, štafeta „Fire Lions“ složená z reprezentantů a „závodníků na vlastní triko“ urvala časem 1:45:35 celkem 41. místo.

Obě první štafety se tak radovaly z postupu do finálních bojů, ovšem jen do rána, kdy dorazili opoždění kolegové z Německa a svou štafetou se zařadili na postupová místa.


Den druhý, pátek 24. června 2016, byl akční. Na jednotlivce čekala disciplína Firefighter Combat Challenge. Vyběhnout s hadicí po konstrukci několik pater, vytáhnout box, seběhnout dolů, kladivem posunout závaží v kaiser boxu, proběhnout slalomem mezi hydranty, natáhnout hadici, „sestřelit“ terč a do cíle odtáhnout figurínu – přesně to musel co nejrychleji provést každý závodník.

Ti nejlepší z nejlepších dosáhli neskutečného času jedné minuty a dvaadvaceti vteřin, nejrychlejší český závodník – Petr Moleš – skončil v celkovém pořadí až na 20. místě. Na nejlepšího litevského kolegu mu scházelo přibližně dvanáct vteřin.

Petr tak obsadil celkově nejvyšší české místo i ve své kategorii 18–39, byl sedmnáctý. Na devatenáctém místě ho následoval Lukáš Novák a na pozici dvacáté Milan Pařil.

kategorii 40–44 v disciplíně Firefighter Combat Challenge z Čechů nejlépe skončil Stanislav Kalvoda, s časem 1:53:94 obsadil osmé místo. O osm pozic dále, na místě šestnáctém, skončil Radek Jakeš.

O umístění ve třetí a poslední kategorii, věk 45+, se snažili Daniel Kouřil a Zdeněk Hubáček. Zatímco Daniel s časem 2:06:07 skončil šestý, Zdeněk s časem 2:27:57 zaujal místo třinácté.

Áčkova česká štafeta se bohužel neprobojovala do celkového finále a skončila celkově na sedmém místě.


Medailová umístění v Combat Challenge čeští hasiči nakonec neposbírali, ale pozice v horních částech výsledku značily skvělou formu české výpravy. Ta se naplno projevila až v poslední závodní den, sobotu 25. června 2016, kdy na řadě byla disciplína TFA, Toughest Firefighter Alive.

Odvětví, které má v České republice i díky závodu Iron Fireman dlouhou historii a většina českých hasičů si standardními disciplínami někdy prošla, v plné síle ukázalo údernost celého týmu.

Od rána do pozdního odpoledne se čeští hasiči postupně střídali na čtyřech stanovištích a dávali dohromady vteřinu ke vteřině. Tedy, spíš se snažili jich shromáždit co nejméně.

Z celkem 246 závodníků v TFA byl absolutně nejlepší Lukáš Novák, s časem sedm minut a necelé dvě vteřiny byl o celých 15 sekund rychlejší než druhý Marcin Zdziebło. Třetí místo v čase 7:32:26 ukořistil Vít Malenovský, na čtvrtém místě v celkovém pořadí doběhl Petr Moleš a do nejlepší desítky se na místě šestém probojoval také Pavel Kubín.

Další z Čechů zdobili také vršek tabulky s celkovými výsledky.

Lukáš Novák a Vít Malenovský tak zcela logicky ukořistili první a třetí místo také v kategorii 18–39; to Daniel Kouřil, který byl celkově na 28. místě, ve své kategorii 45+ skončil první a užil si tak zlatou medaili.

Pozadu nezůstaly ani české „týmy“, o jejichž pořadí rozhodl součet časů. Češi obsadili první a třetí místo. Do autobusu se tak na zpáteční cestu musel vměstnat i raft, který byl určen právě pro nejlepší tým.

V závěru nesmíme zapomenout ani na Michaelu Tichou, která jako jedna z mála žen absolvovala všechny TFA disciplíny a po zásluze si na krku odnesla v ženské kategorii bronzovou medaili.

Sdílet