Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Olomouci hořel sklad textilu, na místě zasahovalo 12 jednotek hasičů

V sobotu 25. června 2016 byl v 0:35 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje požár ve skladu textilu v Olomouci na ulici Matěje z Janova.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že požárem je zcela zachvácena jedna z hal plná balíků z textilem. Velitel zásahu proto na místo povolal další posilové jednotky, a to profesionální hasiče z Přerova s výškovou technikou a profesionální hasiče ze Šternberku a dobrovolné jednotky z Velké Bystřice, Velkého Týnce, Dolan, Černovíra, Chválkovic, Bohuňovic, Hluboček, Bělkovic – Lašťan, Dubu nad Moravou a Senice na Hané. Celkem tedy na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a asi 90 hasičů.

Požárem byla zasažena skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 m2 a kancelářské prostory. V prvotní fázi se hasiči soustředili zejména na ochranu okolních objektů (další přiléhající haly a sklady) a protože podél areálu vedlo plynové potrubí, byli na místo povoláni pracovníci plynáren, kteří zastavili hlavní ventil potrubí. Uvnitř objektu se nacházelo 10 tlakových lahví, které hasiči vynesli ven.

Na místě byla zřízena kyvadlová doprava vody, cisterny dovážely k požáru potřebnou vodu z nedaleké ulice, kde bylo vytvořeno odběrné místo. Zasažené objekty prohořívaly a postupně se u nich propadaly stropy a řítily obvodové zdi. Na místě požáru byl zřízen štáb velitele zásahu a k události byli povoláni pracovníci životního prostředí.

K požáru míří také Chemická laboratoř ve Frenštátě pod Radhoštěm, která bude monitorovat koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Jednoduchými přístroji, které mají k dispozici hasiči, nebyly naměřeny žádné škodliviny.

25.06.2016 11:30

Profesionální a dobrovolní hasiči jsou stále na místě požáru skladu textilu v Olomouci. Dohašují ohniska požáru a hektolitry vody prolévají balíky a koše s textilem. Z požárem zasaženého objektu zbyly pouze trosky, stropy se propadly, obvodové stěny se zřítily. Na pomoc přijela těžká technika ze Záchranného útvaru Hlučín, která balíky rozhrabává a usnadňuje tak dohašovací a likvidační práce.

Po celou dobu zásahu se provádí na místě monitoring ovzduší. Nejprve ho prováděli sami hasiči, po příjezdu specializovaného pracoviště Chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm převzali monitoring do svých kompetencí. Můžeme uklidnit občany přilehlých částí města, protože nebyly překročeny škodlivé limity v ovzduší u žádné z měřených látek.

Některé jednotky dobrovolných hasičů, které u požáru zasahovaly od nočních hodin, se pomaličku vrací na své základny. Vystřídali je hasiči ze čtyř obcí, které mají velkokapacitní cisterny a na místě teď zajišťují zásobování vodou.

Hasiči jsou stále na místě požáru, podle prvotních odhadů zde budou pracovat celý dnešní den (sobota 25. června 2016, stav k 11:00 hodině). Předpokládáme, že v pondělí bude požářiště dostatečně vychladlé, aby mohli nastoupit vyšetřovatelé. Náš vyšetřovatel si vyžádal spolupráci expertů z Technického ústavu požární ochrany v Praze, kteří budou zjišťovat, co stojí za příčinou vzniku požáru.

25.06.2016 18:00

Situace na místě požáru se pomalu uklidňuje, jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů postupně opouštějí událost a vrací se na své základny. Na místě do zítřejšího rána (neděle 26. června 2016) zůstane jednotka profesionálních hasičů z Olomouce s jednou cisternou a jednotka dobrovolných hasičů z Třebčína, které budou střežit požářiště.

V 17:10 hodin na místě požáru ukončil svoji činnost také štáb velitele zásahu.

26.06.2016 08:00

Profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní hasiči z Třebčína, kteří střežili celou noc požářiště se kolem sedmé hodiny ranní v neděli 26. června 2016 vrátili zpět na své základny.

Profesionální hasiči z Olomouce vystřídali směny a budou se znovu vracet k místu požáru. V plánu máme celý dnešní den střežit požářiště, pokud by se ještě některé balíky s textilem rozhořely, tak je uhasit.

27.06.2016 07:00

Celou neděli 26. června 2016 hasiči hlídali požářiště v Olomouci na ulici Matěje z Janova. Balíky s textilem, které se ještě rozhořely, prolévali vodou. Dnes, tj. v pondělí 27. června 2016, ráno proběhne předání místa události majiteli.

Původně měli na požářiště nastoupit v pondělí vyšetřovatelé. Vzhledem k tomu, že ocelové konstrukce jsou stále rozžhavené, předpokládáme, že zjišťovat, co stojí za příčinou vzniku požáru, budeme ve středu. Požár bude šetřit náš vyšetřovatel ve spolupráci s experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet