Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Část Středočeského kraje potrápila bouřka, v Doubravčicích blesk zapálil dům

Dne 25. června 2016 zasáhla v odpoledních hodinách dle předpovědi Českého hydrometeorolo­gického ústavu část Středočeského kraje silná bouřka doprovázená poryvy větru.

Jak postupně bouřka přecházela přes celý kraj, vzrůstal i počet výjezdů dobrovolných a profesionálních hasičů. Ve většině případů jednotky zasahovaly u popadaných stromů, ulámaných větví a přetrhaných drátů elektrického vedení a v několika případech také odčerpávaly vodu ze zatopených prostorů. Mimo tyto události vyjížděly také k dopravním nehodám a požárům. Celkem středočeští hasiči zaznamenali téměř 150 událostí, což je přibližně čtyřnásobek běžného počtu. Nejvíce zásahů bylo evidováno v okresech Mladá Boleslav, Mělník a Praha-východ.

Nejzávaznější událost řešili hasiči krátce před třiadvacátou hodinou, kdy byl na linku tísňového volání ohlášen požár střechy rodinného domu v obci Doubravčice v okrese Kolín. Operační důstojník vyslal na místo profesionální hasiče ze stanic Český Brod a Říčany a dobrovolné sbory obcí Doubek a Mukařov.

V době příjezdu první jednotky bylo zjištěno, že požár zasáhl část střechy a celé první patro a dál se rozšiřuje. Hasiči za použití několika C proudů požár nejprve lokalizovali a následně dostali plně pod kontrolu. Poté bylo provedeno nucené odvětrání zasaženého prostoru a kontrola skrytých ohnisek pomocí termokamery. Při likvidaci požáru byl lehce zraněn jeden hasič, kterého zdravotnická záchranná služba ošetřila na místě a následně pro kontrolu transportovala do nemocnice. Už při příjezdu hasičů majitel uvedl, že požár vznikl po úderu blesku do domu, což následně vyšetřovatel příčin vzniku požáru potvrdil. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na dva miliony korun, včasným zásahem hasiči uchránili hodnoty zhruba za 1,5 milionů korun.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje
Sdílet