Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze stanoviska ministra vnitra „k demonstraci policistů"

Jsme rádi, že náš protest přinesl výsledek v podobě závazku pana ministra zajistit hasičům letos stejný nárůst, jako policistům, tedy ne 1,5%, ale 4%. Děkujeme proto panu ministrovi, ale především hasičům, kteří přijeli na demonstraci. Pomohli tak vybojovat, i když „jen" na letošek více peněz i pro ty, kteří zůstali doma.

Ze stanoviska ministra vnitra „k demonstraci policistů" :

„…slíbil jsem, že bude nárůst platů – a může být, pro ty, co chtějí pomáhat a chránit. Ten, kdo chce pomáhat a chránit, nevydírá…slovo jsem dodržel, ti, co zorganizovali dnešní demonstraci, ho porušili. Budu dělat vše pro to, aby skuteční policisté, kteří pomáhají a chrání, měli maximum z toho, co jsem slíbil. Požadavky hasičů, týkající se letošního roku považuji za legitimní a ze strany ministerstva vnitra uděláme maximum pro to, aby v letošním roce došlo k nárůstu mezd…"

Komentář ke stanovisku pana ministra:

jsme rádi, že náš protest přinesl výsledek v podobě závazku pana ministra zajistit hasičům letos stejný nárůst, jako policistům, tedy ne 1,5%, ale 4%. Děkujeme proto panu ministrovi, ale především hasičům, kteří přijeli na demonstraci. Pomohli tak vybojovat, i když „jen" na letošek více peněz i pro ty, kteří zůstali doma. Při tom hodně z těch, co zůstali doma, to mělo na Letnou „o něco blíž", než třeba kluci z Ostravy. Aspoň doufáme, že jsme slova pana ministra, týkající se našeho požadavku, pochopili správně a že nám v únoru 2009 neřekne např. „ no dobře, vyšlo to nakonec na 2,5%, ale já jsem přece neslíbil 4%, já jsem slíbil, že uděláme maximum pro nárůst…"

– pokud pan ministr považuje za vydírání veřejné shromáždění, na kterém policisté vyjádří své názory, protesty a požadavky, aniž by řekli cokoliv, co by jen vzdáleně mohlo připomínat vydírání, je to na pováženou. Já vím, že před ministerstvem vnitra policisti nikdy v historii nedemonstrovali, ale všechno je někdy po prvé. A Listina právo shromažďovací garantuje všem občanům České republiky. Aspoň zatím…

– pokud slova pana ministra o skutečných policistech, pro které udělá maximum, aby dostali, co jim slíbil, mají snad znamenat, že tu polovinu lidí v čapkách policie, kteří se mu sešli pod okny, považuje za najaté komparsisty, mýlí se. Byli to skuteční policisté. Pokud to ovšem mělo znamenat, že demonstrující polovinu sice uznává za skutečné policisty, ale myslí si, že tito policisté nepomáhají a nechrání, mýlí se znovu. Oni 1. října pomáhali a chránili dokonce i ve svém volnu. Pomáhali upozornit veřejnost na nedobrý stav policie a snažili se chránit sebe a své méně odvážné kolegy před propadem reálné mzdy. A do třetice „pokud": pokud to mělo znamenat nápadně nenápadnou výhružku, že těch, kteří demonstrovali, se navýšení platů nebude týkat, bylo by to velmi na pováženou a něco by to připomínalo. A počtvrté „pokud": pokud by si někteří horliví policejní služební funkcionáři slova pana ministra vyložili jako přání, které je jim rozkazem a „čirou náhodou" účastníkům demonstrace jakkoliv začali „sahat na živobytí", potom se přimlouvám, aby aspoň nesnižovali dávku granulí tomu nádhernému policejnímu psu, který před vnitrem hledal parťáka… A být policistou, rozhodně bych vstoupil do odborů a zjistil si možnosti jejich právního poradenství. To víte, prevence je prevence.

– ostatně soudím, že hasiči patří do nejvyšší skupiny rizikového ( v zákonu a v našem Sboru zvláštního) příplatku.

JUDr.Vladimír Mühlfeit

předseda krajské organizace OSH

ústeckého kraje

-kaw-

Sdílet