Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikající benzín znečistil vodu a došlo k úhynu ryb

Dne 3. 10. 2008 v 16:27 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii auta v Bohuslavicích u Zlína. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a později i se speciálním protichemickým autem, speciálním vyprošťovacím vozem a vyjel i velící důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v centru obce došlo k havárii osobního auta zn. BMW 745i.

Podle svědků havaroval řidič na mokré vozovce mimo silnici, kde prorazil železné zábradlí, betonové patníky a skončil napříč v korytě potoka. Po havárii se posádka dostala ven bez cizí pomoci, odmítla pomoc zastavujících řidičů a mobilním telefonem si přivolala odvoz. Ten přijel během pár sekund a všichni z místa havárie odjeli.

Hasiči na místě zjistili, že vozidlo má poškozenou nádrž a z vozidla uniká palivo do vody. Velitel zásahu si okamžitě nechal vyslat posilující vozy k zabránění ekologické havárie a sám nechal položit jednu nornou stěnu u havarovaného vozu. Pomocí rozbíječe oken se hasiči dostali do uzamčeného vozu, který museli zajistit proti případnému požáru a dalšímu úniku provozních kapalin.

Prohlídkou toku potoka byl zjištěn drobný úhyn ryb, a to především pstruhů. Další hasiči z posilujících vozů vytvořili další záchytné norné stěny, hladinu posypali sorbenty a sbírali uhynulé ryby. O události byli informováni zástupci životního prostředí a rybáři.

Po příjezdu speciálního vyprošťovacího vozu, a policejním zajištění stop, byl vrak auta vytažen zpět na silnici. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla nejdříve doprava omezena do jednoho jízdního pruhu. Při vyprošťování byla doprava zcela zastavena. Celkové dopravní omezení trvalo asi dvě hodiny. Případ je nadále v šetření policie.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet