Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň poškodil kovoobráběcí dílnu

Ilustrační foto
Kovoobráběcí dílnu zasáhl v noci na dnešek rozsáhlý požár ve Lhotě u Lysic na Blanensku.Požár byl ohlášen v pátek 3. 10. 2008 ve 22.19 hodin, operační středisko HZS vzhledem k jeho velkému rozsahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Kovoobráběcí dílnu zasáhl v noci na dnešek rozsáhlý požár ve Lhotě u Lysic na Blanensku.

Požár byl ohlášen v pátek ve 22.19 hodin, operační středisko HZS vzhledem k jeho velkému rozsahu vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo 11 jednotek hasičů – profesionální jednotky z Kunštátu, Boskovic a Lysic, a dobrovolné jednotky ze Lhoty, Lysic, Kunštátu, Letovic, Brumova, Svitávky, Bořitova a Černé Hory.

Oheň vypukl v přístřešcích s uskladněným dřevem a uhlím a rozšířil se na střechu sousední dílny. V době příjezdu hasičů byly v plamenech přístřešky o rozměrech zhruba pět krát deset metrů a také téměř celá střecha dílny o půdorysu cca 15 krát 10 metrů. Hasiči, kteří vzhledem k silnému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích, proti plamenům nasadili osm vodních proudů. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u koupaliště v nedaleké obci Kunice.

Intenzívním zásahem se hasičům požár podařilo dostat ve 23.35 hodin pod kontrolu, dohašování lokálních ohnisek však trvalo až do ranních hodin. Při hašení bylo nutné strhávat části konstrukcí střechy a stropů, z přístřešků a z dílny hasiči vynášeli ohořelé dřevo a další materiál, před plameny z objektu vyvezli tlakové lahve svařovací soupravy. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 4.28 hodin, ke střežení požářiště na místě až do sedmi hodin zůstala místní dobrovolná jednotka hasičů.

Oheň střechu a stropy dílny a sousední přístřešky prakticky zničil, žár a zplodiny hoření poškodily také elektroinstalaci a strojní zařízení. Příčinu vzniku požáru zjišťují specialisté HZS Jihomoravského kraje a Policie ČR. Celkovou škodu na budově a strojním zařízení vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na dva miliony korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

 
-kaw-

Sdílet